21:35 / 09.02.2021.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Jagoda Bastalić/Labirint/HRT

Labirint: Neke od ispovijesti zlostavljanih glumica su stravične

Lada Bonacci

Lada Bonacci

Foto: Labirint / HRT

Šutnju su prekinule i mnoge žene - žrtve koje su godinama bile zlostavljane od jačih i moćnijih. Za javno priznanje bila im je potrebna velika hrabrost... Na nama je da ih podržimo, a na sustavu da one koji su pogriješili - primjereno kazni.

- Dok sam studirala, a i danas je to sastavni dio studija glume, ja sam za sebe čula: “Glupa si, nedovoljno si talentirana, ugledaj se na kolegicu, daj malo pokaži te sise, tu guzu, igraj iz pi***“. To je već antologijska koja se ponavlja, sad je već prešla u anegdotu. Sjećam se jednom upute: „Nećeš se tako je**** pa nemoj ni glumiti, prisjeća se glumica Lada Bonacci.

Kaže kako mladi ljudi s 18 godina, koji napokon upišu Akademiju jer vole tu profesiju, nemaju svijest o tome da takvo ponašanje nije prihvatljivo niti pedagoški.

- Hrpa tih stvari se izgovarala i izgovara se danas pod krinkom pedagogije, kaže Bonacci.

- Ono što ja znam s naše Akademije je da postoji temeljna misao i temeljna pedagogija i da vam uredno kažu na prvom satu glume i onda ponavljaju kroz godine, a to je - trebamo te slomiti da bi od tebe napravili glumca ili glumicu, kaže Bonacci, koja je studirala na ADU od 2001. do 2005.

- Sjećam se da nam je jedan profesor godinu dana davao samo dvije upute: samo reci i daj diši. Taj ispit sam završila u suzama od frustracije jer ja nisam razumjela što to znači. Mene je to dovelo do potpune frustracije i živčanog sloma. Nakon akademije dugo sam se oporavljala od osjećaja potpune bezvrijednosti sebe kao osobe i kao glumice, priznaje Bonacci.

Bonacci kaže kako je s Akademije izašla potpuno neosposobljena za svoju profesiju, nespremna za tržište rada koje zapravo ne postoji i potpuno nesigurna u svoje znanje.   

- Mislili smo da to tako ide, ali nasilje je toliko beskrajno normalizirano, ne samo kod nas nego u cijelom društvu. Mi više ne znamo razlikovati nasilje od nenasilja, kaže.

Bonacci je imala priliku otići na sveučilište u Londonu gdje je shvatila da se to tako ne radi. Priznaje da je bilo neugodno i izazovno, ali dodaje da je nikad nitko nije vrijeđao niti preispitivao njezinu ličnost.

Perković Gamulin: Seksualno zlostavljanje doživjela sam više puta

Franka Perković Gamulin
, dekanica na Akademiji dramskih umjetnosti, ističe kako joj je teško za povjerovati da neka žena u svom životu nije doživjela neki oblik nasilja ili diskriminacije.

- Ima žena koje kažu: „Ne, meni se to nije dogodilo“. Mislim da naprosto nisu bile u stanju prepoznati ili nisu željele prepoznati da im se to zapravo događa, kaže Perković Gamulin. 

Za sebe kaže da je bila u privilegiranoj situaciji jer je njezin suprug bio profesor na Akademiji.

- Kad sam ja upisala Akademiju imala sam 25 godina, imala sam kćer, bila sam malo teža meta. Seksualno zlostavljanje i pokušaj silovanja sam doživjela više puta i to su neke stvari koje su teške kada ste jako mladi, a posebno su teške kada vas nitko ne može zaštititi. Najteže je, što se redovito događa, kada vas je sram pa šutite, kaže Gamulin Perković.

Ističe kako Akademija nije otok.

- Klima u društvu nije bila takva da bi se žrtva osjećala sigurno da prijavi djelo i da zna da neće biti osramoćena i ismijana te da će se prema počinitelju postupati kako zakoni ili kako barem moral nalaže, kaže. 

Prisjetila se kako je još kao nastavnica čula priču tada bivše studentice koja ju je šokirala. Unatoč njenim molbama da prijavi slučaj, makar anonimno, studentica nije htjela. Perković Gamulin kaže da razumije da se za šutnju odlučila zbog srama.

- Uvijek je ta primisao: „Ja sam kriva“. On je zlostavljač, to ti je jasno, ali paralelno osjećaš i vlastitu krivnju i sram. Potpuno razumijem koliko je teško reći: „Ja sam bila u toj situaciji, meni je to netko radio“, kaže. 

Koliko god su stravične neke od tih ispovijesti, dodaje Perković Gamulin, ova situacija pokazuje da je napokon izašlo na površinu puno toga što je potiskivano i prešućivano.


- Ne želimo stvoriti atmosferu linča ni na Akademiji niti u društvu jer te osobe imaju i obitelji i htjeli mi to ili ne, bit će još žrtava koje nisu krive, kaže.

Ustanovi li se da je neki nastavnik s ADU počinio teško djelo, dekanica poručuje da će učiniti sve da ga udalje od studenata. Sve prijavljene slučajeve zaposlenika i umirovljenih profesora, uključujući i one anonimne, uputit će Državnom odvjetništvu.

Perković Gamulin za kraj poziva sve studentice, sadašnje i bivše da se jave ukoliko su žrtve seksualnog zlostavljanja.

- Svi kanali će i dalje biti otvoreni, ako treba jamčit ćemo im anonimnost. Pozivam one koje imaju hrabrosti da se jave imenom i prezimenom jer će nam tako biti puno lakše pokrenuti ozbiljne procese, a žrtvama ćemo ponuditi psihološku pomoć, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!