Poziv građanima na darivanje krvi, zalihe su smanjene

03.01.2023.

11:50

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Ambulanta za uzimanje krvi

Ambulanta za uzimanje krvi

Foto: HTV / HRT

Zbog nadolazećeg blagdana kada se ne prikuplja krv i trenutnog smanjenja zalihe krvi A pozitivne krvne grupe, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) pozvao je građane na darivanje krvi kao prevenciju.


- Čim imamo jedan neradan dan odmah apeliramo i zovemo građane da daruju krv onim zalihama koje su trenutno niže, rekla je ravnateljica HZTM-a Irena Jukić Hini.


Dodala je da zavod trenutno nije u situaciji da krvi nedostaje, ali su smanjene zalihe te se bliži blagdan kada se ne prikuplja krv.


Trenutno su niže zalihe A pozitivne krvne grupe, te krvne grupe s negativnim Rh faktorom. Nedostajanje zaliha krvnih grupa ovisi o trenutnoj potražnji te, kako je Jukić kazala, u transfuziji nema nikada 100 posto sigurnosti niti pouzdanosti da će svega biti.


- Pacijenti su ti koji diktiraju stanje zaliha, trenutno je pojačani trend potražnje A pozitivne krvne grupe, a ovo je prevencija, rekla je Jukić.


Građani mogu darivati krv svaki radni dan i subotom od jutra do večeri u Petrovoj tri. Za darivanje krvi je potrebno da se osoba dobro osjeća, da je dovoljno mlada (od 18 do 65 godina starosti), da ima više od 55 kilograma tjelesne težine.


Prije darivanja krvi obavi se i kratki liječnički pregled te pregled hemoglobina. Također naglašava da osoba prije darivanja treba nešto pojesti i popiti.


I u riječkom KBC-u smanjene zalihe


I u riječkom KBC-u ponovno su smanjene zalihe krvi. Situacija nije kritična, no Crveni križ te Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka pozivaju građane da je daruju kako bi ulazak doza krvi bio kontinuiran. Riječki Zavod za transfuzijsku medicinu krvlju opskrbljuje tri županije - Primorsko-goransku, Ličko-senjsku te Istarsku.


- Nama je protekla godina bila iznimno tegobna jer smo često bili u nedostacima krvi, oglašavali smo apele, uzimali smo doze iz drugih centara, to je bilo na knap, ono što prikupimo ili nabavimo već sljedeći dan se potroši, za HRT Dnevnik rekla je Snježana Buneta Skorup, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!