Od 12 pristiglih radova za Istočnu obalu pet nagrađenih

20.12.2022.

Zadnja izmjena 15:20

Autor: Hina/HRT

Budući urbanistički izgled tog prostora

Budući urbanistički izgled tog prostora

Foto: HTV / HRT

Na anketnom natječaju za izradu idejnog urbanističkog rješenja projekta Istočne obale stiglo je 12 radova, od kojih je pet nagrađeno, a gradonačelnik Splita Ivica Puljak rekao je u utorak da su radovi kvalitetni, a smjernice jasne, prostor je namijenjen javnim sadržajima.

Gradonačelnik Puljak rekao je na konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Splita kako mu je drago što su dobili kvalitetne radove, ali i jasne smjernice što im je dalje činiti. Smjernice se odnose na vrlo jasnu namjeru da na tom mjestu nema hotelskih ni stambenih sadržaja, da se izgradnja koja je planirana u GUP-u znatno smanji i da taj prostor i dalje bude namijenjen javnim sadržajima, građanima Splita i gostima.

- S Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama nakon praznika pristupit ćemo prvo dovršenju prometnog rješenja koje će se realizirati u dvije faze i odmah pristupiti implementaciji onoga što možemo da bi se problem prometa u istočnoj luci što prije riješio. U pripremi programa za arhitektonsko-urbanistički natječaj Pazara implementirat ćemo dobivene smjernice kojima se predviđa produljenje Rive do kraja Dioklecijanove palače, čime taj dio postaje pješačka zona, istaknuo je.

- Rezultati anketnog natječaja dali su putokaz buduće namjene zgrade Dalmacijavina i dijela oko nje, a svode se na to da bi ondje trebali biti javni i kulturni sadržaji i mali dio komercijalnih, koji je vezan za promicanje regionalnoga, prvenstveno gastro-enološkog identiteta, rekao je Puljak.

Puljak: Možemo u urbanistički natječaj za ostatak Istočne obale 

Puljak je rekao i da je jedna od važnih smjernica da se praktički odmah može pristupiti raspisivanju urbanističkog natječaja za ostatak Istočne obale i daljnju implementaciju.

- Ovo je dio urbanističke politike Splita koju smo najavili i koju implementiramo. Ovaj događaj koincidira s još jednim jako važnim događajem za urbanizam u Splitu, a to je rasprava na komisiji za urbanizam vezana za UPU područja Korešnica. Sljedeći korak koji nas čeka je raspisivanje anketnog natječaja za Kopilicu te anketnih, odnosno urbanističkih natječaja za sportske projekte Stari Hajdukov plac, Poljud i Brodarica, te sportski centar na istoku, najavio je splitski gradonačelnik.

Predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde izjavila je kako je natječaj jedini način za projektiranje dijela grada kao što je Istočna obala i jedini civilizacijski standard koji imaju i kojim će se i dalje koristiti.

Arhitekt Edo Šegvić istaknuo je da je to "natječaj svih natječaja" te kako nije čudno što je najprije uređena Riva pa Zapadna obala.

- Ovdje se nakon više pokušaja opet ide u anketni, pa tek onda u pravi natječaj. Opterećena svim problemima, bez obzira dolazite li u grad vlakom, autobusom, brodom, pa čak i avionom, svi na kraju dođu na tu Istočnu obalu, rekao je Šegvić i dodao kako je više nego zadovoljan svime što je vidio na radovima koji su stigli na anketni natječaj.

Prvu nagradu u iznosu od 208 tisuća kuna osvojio je rad po šifrom "04" autorice arhitektice Ivane Bakotić i Josipe Menegelo, a suradnici su Jelena Duplančić, Mariana Bucat, Ivan Milas i Žarko Tičinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!