12:58 / 21.02.2021.

Autor: HRT

I danas gužve za predaju zahtjeva za obnovu kuća

Obrasci za obnovu kuća

Obrasci za obnovu kuća

Foto: HTV / HRT

Iako je nedjelja, i danas se na Banovini mogu predati zahtjevi za obnovu zgrada oštećenih u potresu. Od jutra je otvoren ured Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Petrinji, a na terenu su i mobilni uredi koji obilaze stanovništvo. Jelena Bokun za podnevni Dnevnik javila je kolike su gužve.

- Ljudi se polako sve bolje snalaze. Za one koji nisu sigurni kako ispuniti svoje zahtjeve tu su i djelatnice ministarstva u novoosnovanom uredu Ministarstva graditeljstva ovdje u Petrinji. Iako je ured službeno trebao početi s radom u 10 sati, već se dotad formirao red, tako da su i one svoja vrata otvorile ranije i zaprimile zahtjeve. Neki još nisu sigurni što trebaju ispuniti i predati jer ipak obrazaca ima više. Oni koji imaju crvenu oznaku trebaju obrazac za uklanjanje, odnosno rušenje, a paralelno s tim predaju i zahtjev za izgradnju zamjenske kuće. Oni pak koji imaju žutu, odnosno narančastu naljepnicu, vrlo vjerojatno su uz nju dobili uputu statičara o dodatnim radovima koje bi trebalo izvršiti. Oni u tom slučaju predaju zahtjeve za obnovu, istaknula je.

- No postoji i alternativa. Mogu dobiti i novčana sredstva u protuvrijednosti. U tom slučaju radove izvode sami. No, kako su nam rekli oni koji su ovdje došli predati zahtjev kažu da ne bi baš voljeli tu opciju. Draže bi im bilo da država to preuzme, da su stručnjaci na terenu i da izvrše ono što bi trebalo. Zahtjev mogu predati čak i oni koji imaju zelenu oznaku na svojim kućama, međutim morali su izvršiti neke radove poput rušenja dimnjaka ili nekih popravaka. U tom slučaju potrebno je donijeti račun i dobit će sredstva. U tom slučaju isplaćuje se do 12 tisuća kuna, naglasila je.

- Mobilni uredi i danas su na terenu. U dva sela Sibiću i Novom Selu Glinskom. Kako su nam rekle djelatnice i tamo je gužva, redovi od ranog jutra. Kako je lijep dan očekuju da će gužve biti i do kraja dana, u svakom slučaju, dokle god bude potrebe one će biti na terenu, javila je HTV-ova novinarka. 

Ministarstvo: Mobilni timovi na području Siska i Gline

- U narednim danima otvorit ćemo i izmještene urede na području Siska i Gline tako da će građani imati puno više mogućnosti i smjernica oko predaje zahtjeva, najavio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Jučer je prikupljeno 48 zahtjeva u selima Pecki i Strašnik, izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva.

Za prijavu zahtjeva za obnovu aktivan je i izmješteni ured Ministarstva graditeljstva u Petrinji, na adresi Trg Matice hrvatske 18.

- Aktiviranjem mobilnih timova i otvaranjem izmještenog ureda u Petrinji, na području Banovine želimo stanovnicima maksimalno olakšati cijeli proces predaje zahtjeva za obnovu koji su nam preduvjet za pokretanje organizirane obnove", rekao je Horvat te napomenuo da će obnovu na terenu provoditi Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu.

Zahtjevi se mogu predati osobno ili putem pošte na adresu Ministarstva graditeljstva u Zagrebu, a ministar Horvat najavio je da će uskoro biti predstavljena i digitalna platforma eObnova uz pomoć koje će se zahjevi također moći predavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!