Udruga "Mrvica" pomaže izbjeglicama iz Ukrajine

28.03.2022.

20:04

Autor: Iva Magušić-Dumančić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Integracija izbjeglica

Integracija izbjeglica

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Izbjeglicama iz Ukrajine sada pomaže i zagrebačka udruga "Mrvica", koja se brine za majke i djecu koji izlaze iz sustava socijalne skrbi. U svoje su prostore smjestili njih 16-ero, djecu su upisali u školu, a odraslima pomažu u potrazi za poslom. Pomoć u Ukrajinu odvoze često, a primit će još desetak izbjeglica.

Artem najviše voli igru. Ima sedam godina, s majkom je napustio Kijev i stigao u Hrvatsku.

- Uzbuđen sam zbog škole jer ću upoznati mnogo novih prijatelja, rekao je Artem Kalmikov iz Kijeva. Bio sam u knjižnici, bilo je super. Našao sam vrlo zanimljive knjige o dinosaurima, životinjama i svemu ostalom, dodaje.

Šesnaest osoba trenutačno je smješteno u prostore Udruge Mrvica. Šestero najmlađih upisano je u školu, nekim roditeljima već su pronašli posao. Pokušavaju ih uključiti u društvo.

- Nama je sad tu najvažnija stvar da svi zajedno zagrle naš jezik, da ga krenu učiti i djeca i roditelji, jer znamo koliko je jezik nasušna potreba. Ako ga uspiju apsolvirat onda će i integracija sama po sebi ići puno lakše, kaže Marijana Kovačić, voditeljica Udruge Mrvica.

Svi oni u Hrvatsku stigli su zahvaljujući pastoru Josiću. U Ukrajinu ide svako malo. Vozi lijekove i hranu, prevozi izbjeglice. Na terenu kaos, slike neizbrisive.

- Zamislite jedan grad koji ima 80 tisuća stanovnika i vi dođete u njemu postoji trenutno milijun izbjeglica bez grijanja, bez vode, snalaze se svakako. Mi kad dođemo dolje zahvalimo Bogu za sve što imamo, a ne što nemamo, kaže Mihael Josić, pastor Crkve reformacijske baštine.

S njim je stigla i Nataša, učiteljica engleskog jezika, sada ključna prevoditeljica.

- Nije mnogo mojih prijatelja ostalo u Ukrajini, oni koji jesu, ne žele je napustiti, ondje je, kažu mi, njihov dom, kaže Nataša Svitlakova, Harkiv.

Ali i njezin, u koji će se, nada se, što prije vratiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!