Je li u Hrvatskoj ekstremizam u porastu, postoje li paramilitarne skupine?

14.09.2022.

19:41

Autor: Šime Vičević/dnevnik/P.F./HRT

Nikola Grmoja na subotnjem prosvjedu

Nikola Grmoja na subotnjem prosvjedu

Foto: Dnevnik / HRT

Subotnji prosvjed ispred središnjice HDZ-a i danas izaziva reakcije. Podsjetimo, policija je kod uhićenog maloljetnika pronašla dva Molotovljeva koktela te improvizirano hladno oružje. Je li u Hrvatskoj ekstremizam u porastu i postoje li u našoj zemlji paramilitarne skupine koje žele rušiti vlast, komentiralo se na sjednici Vlade i u Saboru.

Privođenje 17-godišnjaka, pronalazak opasnih predmeta, kaznena prijava zbog pripremanja terorizma - sve je to obilježilo subotnji prosvjed pred središnjicom HDZ-a. Nakon niza reakcija proteklih dana, na pitanje postoje li u Hrvatskoj paramilitarne skupine koje žele srušiti vlast odgovorio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Sigurno postoje ljudi koji imaju neke nasilne namjere prema vlas. Ako smatraju da nasiljem treba rješavati određene probleme, onda je to itekakva ugroza, rekao je Božinović.

U SOA-i ističu da ekstremističko organiziranje i djelovanje predstavlja jedan od prioriteta njezinog rada. Upućuju i na posljednje javno izvješće u kojem je objavljeno da ekstremizam u Hrvatskoj nema veliki broj sljedbenika, ali jača u vrijeme pandemije koja je postala izvor teorija zavjere i radikalizacije.

- Društvena izolacija i povećanje vremena provedenog na internetu povećavaju rizik pristupa ekstremističkim sadržajima i (samo)radikalizacije pojedinaca, ali i njihova umrežavanja. Pritom najveći rizik za radikalizaciju predstavljaju psihički nestabilne osobe koje se, opsjednute ekstremističkim stavovima, mogu odlučiti i na teroristički čin, navode.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici je Vlade osudio poruke mržnje na prosvjedu. Hoće li se sporni događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma, ističe, utvrdit će policija u suradnji s DORH-om.

- Prosvjed je demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva. Međutim, kada je osnovni cilj prosvjeda širenje mržnje, izazivanje nereda i kaosa i nasilno rušenje institucija države, to je apsolutno neprihvatljivo, naglasio je.

Jučer je ministar Medved istaknuo da postoje oporbene stranke koje duže vrijeme huškaju javnost, kao i da su na prosvjedu viđeni članovi Mosta i Domovinskog pokreta. Oni, pak, danas odgovaraju.

- Domovinski pokret niti okuplja, a kamoli naoružava ili obučava ekstremne paramilitarne skupine ili pojedince, rekao je Davor Dretar, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

- Nikad nisam opravdavao nasilje. Dapače, kada sam govorio o ovom prosvjedu, pozivao sam na mirni prosvjed, a to da će mi netko u demokratskom društvu zabraniti da lopovu kažem da je lopov, taj film gledati neće, istaknuo je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta. 

Neće se ni oporba izvući, poručuju vladajući.

- Kad si preuzeo odgovornost pozivati i doći sam na taj skup, onda ne možeš bježati od odgovornosti za sve ono što se na tom skupu i događalo. Trebali su znati gdje idu. To je sad njihov pokušaj pranja ruku, Pilatovsko pranje ruku od nečega što su sami zakuhali, smatra Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

Izjave o paramilitarnim skupinama su šokantne, tvrde u zeleno-lijevom bloku. Ako skupine uistinu postoje, pitaju se zašto nije sazvana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i zašto Sabor zasjedanje ne počinje tom točkom.

- Ako to nije točno i ako je premijer pretjerivao, onda je to još jedan razlog za ono što ga tražimo od veljače ove godine, a to je da i on i čitava Vlada da ostavku, izjavila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Policija to aktivno prati. Prema tome, da tu nema naznaka, to bi bilo neodgovorno na takav način uopće politički nastupati, rekao je Bačić.

Dok se lome politička koplja, 17-godišnjak je u istražnom zatvoru, a za pripremanje terorizma iza rešetaka bi mogao provesti i do 5 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!