19:06 / 22.08.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Koronavirus se sve brže širi

Povećava se broj novooboljelih

Povećava se broj novooboljelih

Foto: HTV / HRT

Dnevni porast od 373 novozaražena i još troje preminulih upozorenje su da je koronavirus i dalje prisutan i sve brže se širi. Bolnički COVID odjeli ponovno se ubrzano pune - 275 osoba je hospitalizirano, a očekuju se novi pacijenti jer se epidemiološka krivulja već tjednima kreće uzlazno.

Prvi dan kolovoza dočekali smo s tisuću 137 pozitivnih na koronavirus u tjednu. Sredina kolovoza donijela je snažan skok broja novozaraženih - tisuću 977 prošli tjedan, odnosno porast od 53 cijela 6 posto. Ovaj tjedan završili smo s dvije tisuće 743 novozaraženih - dakle gotovo 39 posto više nego prethodnog tjedna. Iz prikaza je jasno da epidemija ubrzava - u samo dva tjedna udvostručili smo broj novih slučajeva.

Većina novooboljelih zaražena je delta sojem.

- Brojke rastu raste i broj hospitaliziranih, oko 250 po danu, dok smo početkom tjedna imali manje od 200 hospitaliziranih, raste i broj osoba na resporatoru, ističe zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Najveći broj novooboljelih i dalje bilježe Zagreb i Splitsko dalmatinska županija. U splitskom KBC-u je 56 osoba, 13 ih je na resporatoru.

Na povećanje broja novooboljelih u proteklih nekoliko dana u Sinju osvrnuo se i gradonačelnik koji je tijekom Alke i Velike Gospe tražio dulje radno vrijeme kafića, te veći broj onih koji mogu pratiti alku uživo.

Europski centar za kontrolu bolesti u četvrtak objavljuje novu kartu epidemiološke situacije prema kojoj su obala i Zagreba trenutačno narančaste kao i sjeverna regija.

Nade se polažu u što veću procjepljenosti i pridržavanje postojećih mjera koje do daljnjeg ostaju na snazi.

- Za sada smo zadovoljni sa mjerama koje imamo jer smo bolji od ostalih zemalja na Mediteranu koje kao i mi imaju veliki protok turista, istaknula je Pavić Šimetin.

A cjepljenje bez prethodne najave nastavljeno je u Osijeku u dvorani Zrinjevac.

Inače, u Osječko-baranjskoj županiji prvu dozu primilo je više od 50 posto stanovnika, a obje - oko 48 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!