Mali poduzetnici - rade puno, rijetko na odmoru, a jedva preživljavaju

07:00 / 26.05.2022.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Labirint/HTV

Udar na poduzetnike

Udar na poduzetnike

Foto: Labirint / HTV

Iako mnogi od njih dobro obavljaju svoj posao, rade puno i rijetko odlaze na godišnji odmor - na kraju ipak jedva preživljavaju. A onima koji plaću ne zarađuju u privatnom sektoru teško je i zamisliti muke i zamke s kojima se suočavaju mali poduzetnici u Hrvatskoj. Za emisiju Labirint o tome je istražila je i pripremila Nataša Ledić Grgurić.  

Maja Žanić Perkovac, vlasnica frizerskog salona, kaže da ima mnoge mogućnosti, ali joj je žao sve ostaviti. Roditelji su joj tu, ima svoj prostor, a sve što ima teško je zaradila. Podigla je kredit i sve otplatila. Najlakše je, kaže, otići. Odlaze i mnogi frizeri, pa joj gotovo svaki drugi dan dođe nova mušterija i kaže da traži novu frizerku.

Frizerski salon Maje Žanić Perkovac uspio je preživjeti koronakrizu. Promet se napokon počeo vraćati na staro i posla sada ima „preko glave”, ali je nova kriza počela obarati s nogu i one najizdržljivije poduzetnike. 

- Nakon što su stigli računi mislila sam da sam dobila neki godišnji obračun. Nije mi bilo jasno da nakon 800 kuna prošlog mjeseca, za 12 mjesec dođe oko 3200 kuna. Mislila sam da je to obračunsko razdoblje i da nešto nisam platila. Potom smo shvatili da je u biti plin poskupio, kazala je Žanić Perkovac. Ugasila je zatim grijanje na plin i grijala se na klimu. 

U 160 kvadrata ekskluzivnog kozmetičkog salona Antonije Tretinjak plina nema, ali velik račun za travanj je stigao.

- Mene je prije par dana oblio hladan znoj kada sam dobila račun za struju koji je tri puta viši od onog koji je bio za prosinac, siječanj i veljaču. Promjene su drastične. Kad s 4.500 kuna računa za struju dođete na 14.000, onda je to stvarno poskupljenje koje direktno osjećate na poslovanju, kazala je Tretinjak.

Sa šestero zaposlenih Antonija ima puno posla, promet je u porastu, a u novije vrijeme i troškovi su enormni. Oko 20 tisuća kuna joj je, kako kaže, mjesečno povećanje troškova u salonu.

Dražen Oreščanin, predsjednik Udruge glas poduzetnika naglašava kako se može očekivati da će poduzetnici podići cijene.

- Da li će netko na moru biti spreman pizzu platiti 100 umjesto 80 kuna, to je teško reći, dodaje Oreščanin.

Ne mogu cijenu podići 400 posto i očekivati da će mi netko doći, dodaje Žanić Perkovac i ističe da su troškovi toliko veliki da kolikogod obujam posla raste ne može biti dovoljan da bi zadovoljio sve izdatke koje trenutano imaju.

- Ministarstvo gospodarstva ponudilo nam je pomoć s nekakvim vaučerima koji su sramotni. Meni je to osobno ispalo 1200 kuna godišnje, što ispada 100 kuna smanjenje rate plina koja je oko 3.000 - 3.500 kuna, zavisi koji mjesec, dodaje Žanić Perkovac.

Više pogledajte u videoprilogu Nataše Ledić Grgurić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!