Stanari idu u pravnu bitku protiv betonizacije Zagreba

31.07.2022.

07:00

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Dnevnik/HRT

Stanari idu u bitku protiv betonizacije Zagreba

Stanari idu u bitku protiv betonizacije Zagreba

Foto: Dnevnik / HRT

U središtu Zagreba niču novogradnje unutar donjogradskih blokova na mjestu parkova ili niskogradnje. Iako se gradi prema GUP-u, stanari protestiraju protiv prekomjerne gradnje i traže njegovu izmjenu. Žele izbjeći devastaciju prostora. Je li apel građana došao do ušiju gradskih vlasti?

Martićeva-Vojnovićeva-Brešćenskog-Bauerova - samo središte Zagreba! Jedno od 168 donjogradskih dvorišta. Evelina Turković sa svojeg balkona, umjesto u zelenilo, uskoro bi mogla gledati u zid.

- Privatno poduzeće pokušava sagraditi dvije zgrade na četiri razine plus na cijeloj njihovo parceli podzemnu garažu, rekla je stanarka Evelina Turković.

- Svi stanovi koji su do četvrtog kata imat će na nekoliko metara od sebe zid koji zaklanja sunce, zaklanja svjetlo, zaklanja dotok svježeg zraka, rekla je stanarka Davorka Vidović.

- Stambena gradnja u donjogradskim dvorištima predviđena je samo u izvanrednim situacijama, međutim praksa pokazuje da to više nisu posebni slučajevi, to postaje opća praksa, objasnila je Marina Pavković, stručnjakinja za urbani razvoj i prostorno brendiranje.

Raščišćavanje je počelo, u središtu grada ruše se stabla. Od zeleno-lijeve koalicije građani su očekivali da ozelenjuje, a ne betonira. 

- Mislim da je taj blok i taj projekt vrlo loš, i to općenito mislim o takvoj gradnji unutar blokova. Ali, nažalost, on je omogućen prošlim GUP-om koji je izglasala prošla vlast, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Generalni urbanistički plan Grada Zagreba razarač je prostora, gradska vlast morala bi jako brzo djelovati i zaustaviti sve procese, bez obzira na to što su oni zakoniti i što su de facto u skladu s GUP-om, dodala je Pavković.

- Ono što mogu reći jest da mi radimo i pokrećemo model, proces izmjene GUP-a, ali on traje godinama, rekao je Tomašević.

- Mi smatramo da se treba nešto učiniti odmah, rekla je stanarka Vidović.

Obnove nakon potresa gotovo nema, ali zato se betonira na sve strane. I ovo nije jedini blok. Dok se čeka izmjena GUP-a, ubrzano, posvuda u središtu grada, niču nove zgrade.

- Ekstremna mjera koju Grad može poduzeti, na razini ratnih mjera, stavljanje je GUP-a izvan snage i čuvanje prostora za budućnost, rekla je Pavković.

- Osobno bih voljela vidjeti park, vrtić i neki kulturni centar, kaže Vidović.

- Ako se ovaj blok izgradi, ako ovdje padne zelena politika, već na ovom donjogradskom blokom o kojem govorimo uvjerit ćemo se zapravo da se ništa promijenilo nije, dodaje Pavković.

Stanari ne misle stati. Udruženi u platformu "Blok je naš!" idu u pravnu bitku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!