Afera Nadstrešnice - 12 godina za prvostupanjsku presudu

07:00 / 05.03.2022.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Labirint/HRT

Nadstrešnice

Nadstrešnice

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Afera "Nadstrešnice" dogodila se još davne 2010. godine. Bandićevi suradnici okrivljeni su da su preplatili postavljanje 600 nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima te time znatno oštetili grad. 12 godina poslije dočekali smo tek prvostupanjsku presudu.


Bandićevi ljudi osuđeni su zbog pogodavanja tvtkama koje su sudjelovale u izgradnji tramvajskih i autobusnih nadstrešnica u Zagrebu. 2008. potpisali su ugovore i naplatili izradu 600 nadstrešnica.

Ne samo da su preplaćene nego ih i nema gdje bi trebale biti, a podignute su na nekim mjestima gdje nema ni potrebe.

Tvrtka Gamont trebala je napraviti temelje, a Gredelj montirati nadstrešnice. Grad je Gredelju namjestio natječaj. Pokazat će se poslije da Gredelj nije imao uvjete ni za namješteni natječaj.

U svojstvu svjedoka, krivnju za 58 milijuna kuna vrijedan posao, Milan Bandić prebacio je na svoje prve suradnike. Iako se zna da bez njega nije mogao proći ni jedan posao u Zagrebu, krivnju je prebacio na bivšeg pročelnika Ureda za prostorno uređenuje i izgradnju grada Davora Jelavića.

Ostao je kategoričan i kada su mu pokazali zapisnik o sastanku u kojem piše da su tvrtke Gamont i Gredelj izradile projekt nadstrešnica tri tjedna prije raspisivanja natječaja. U zapisniku stoji da je na sastanku bio i on, Milan Bandić.

Namještanje natječaja te dodatno plaćanje već ugovorenih i plaćenih poslova, Grad Zagreb oštetilo je za oko 9 milijuna kuna.

Šest godina trebalo je da se podigne optužnica, još sedam do prvostupanjske presude. Šef orkestra Milan Bandić u međuvremenu je umro, Davor Jelavić odavno u mirovini, ono što ostaje jest sudski spor kojem se ne nazire kraj. 

Pregled afere "Nadstrešnice" pogledajte u prilogu Nataše Ledić Grgurić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!