Idućeg tjedna trebali bi doznati što je onečistilo ližnjansku obalu

26.11.2022.

21:25

Autor: Dnevnik/HRT/R.S.

Čišćenje ližnjanske obale

Čišćenje ližnjanske obale

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se akcija čišćenja ližnjanske obale koja je, podsjetimo, prije dva tjedna onečišćena crnom ljepljivom masnom tvari. Dobrovoljni vatrogasci iz cijele Istre, njih 140, po jakoj su buri četkama čistili stijene, uklanjali onečišćeni šljunak i raslinje. Saniranje će potrajati mjesecima. Još se ne zna kakva je to tvar onečistila okoliš i tko je za to odgovoran. To bi idućeg tjedna trebali pokazati rezultati analize uzetih uzoraka.

Dobrovoljni vatrogasci trude se svim snagama unatoč buri kako bi što više očistili ližnjansku obalu.

- To je jako ljepljivo, kao što vidite na mojim rukama to se većinom prenosi po svuda i onda gledamo pokupiti one što veće dijelove makar, za HRT Dnevnik rekla je Debora Šetić, dobrovoljna vatrogaskinja.

- Jaka je bura, valovi i to nam otežava i nanosi na novo slojeve, tako da je hajdemo reći to otežano, kazao je Daniel Barbieri, dobrovoljni vatrogasac.

Troškovi zbog onečišćenja su znatni.

- Ako možemo usporediti troškovi kod slučaja Trget i broda Fideliti su bili oko 20 milijuna kuna, tako da to su znatni troškovi koji rastu s angažiranim sredstvima i s ljudima, istaknuo je Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!