"Amorova žlica - za društvo jednakosti"

21:23 / 05.12.2021.

Autor: Ana Zadro/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Amorova žlica - za društvo jednakosti"

"Amorova žlica - za društvo jednakosti"

Foto: Dnevnik / HRT

"Amorova žlica - za društvo jednakosti", naziv je prvog gastronomskog natjecanja za osobe s invaliditetom u nas. Glavni mu je cilj predstaviti i približiti sposobnosti osoba s invaliditetom javnosti i mogućim budućim poslodavcima. Od 200 natjecatelja iz cijele zemlje u današnji finale ušlo je njih 13. 

Pesto od crnog kelja, lješnjaka, pinjola, maslinova ulja i maslaca bio je adut za natjecanje 24-godišnjeg Rine.

- Sve to kad sam pomiješao, namazao sam na kruh, jelo je bilo jako ukusno i zadovoljan sam s tim, naglašava Rino iz Knina.

28-godišnji Josip pripremio je koktel od viskija, likera od lješnjaka, limuna i soka od jabuke. Nazvao ga je Božićna priča.

- Božićna priča je radost, veselje, dobrota koju pružamo svim toplinama u sebi, istaknuo je Josip iz Slatine.

Konkurencija mu je bila 29-godišnja Antonija.

- Danas radim koktel, zove se Servus, on se radi od gina, govori Antonija iz Trogira.

Uza svih 13 natjecatelja bili su profesionalni mentori. Kako kažu, samo su nadgledali i davali podršku, sve drugo odradili su sami.

- Upoznao sam divnog mentora, on mi je veliki uzor, stalno pratim njega, čim više ga pratim, onda sam i ja bolji, naglašava Ivan iz Koprivnice.

- Svako druženje za mene je dosta emotivno, pogotovo sad u ovo blagdansko razdoblje, rekao je Saša Lovrenščak, mentor u natjecanju.

- Ovo je jedna jako lijepa zabava, jako zanimljivo iskustvo i užitak je raditi, ističe Damir Tomljanović, mentor u natjecanju.

Tročlani žiri imao je težak zadatak. Jer gotovo svaki od natjecatelja mogao bi već od sutra raditi u profesionalnoj kuhinji.

Pobjednik današnjeg natjecanja dobiva putovanje u Rim. Ideja organizatora - Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja - je da sljedeće godine natjecatelji putuju na Svjetsko prvenstvo u Katar.

- Oni se trude, a na nama je da to podržimo. Ja osobno zaista podržavam ovu akciju i sve ću učiniti s hrvatskom reprezentacijom da ovi ljudi, ova ekipa, dođe u Katar za godinu dana, zaključio je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Prvu Zlatnu Amorovu žlicu osvojio je Daniel Zahtila iz Labina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!