Ne prestaju reakcije na Milanovićevu izjavu o Ukrajini

27.01.2022.

19:54

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/HRT

Ne prestaju reakcije na Milanovićevu izjavu o Ukrajini

Ne prestaju reakcije na Milanovićevu izjavu o Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

Ne prestaju reakcije na nedavne izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o Ukrajini. Već treći dan bile su tema u Hrvatskoj, ali i izvan nje. 

Na početku sjednice Vlade premijer je izjave predsjednika Republike nazvao reputacijski štetnima i sramotnima. Naši vanjskopolitički partneri, dodao je, nad njima se ne prestaju snebivati.

- To je loše, to je skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske. U potpunosti je u suprotnosti s vanjskopolitičkim, principijelnim stavovima Vlade RH. Naša pozicija glede Ukrajine, ponovit ću još jednom je poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, poštivanje načela međunarodnog prava, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže da je u stalnoj komunikaciji s hrvatskim veleposlanicima diljem svijeta.

- Traže što reći, kako reći, kako komunicirati, ja moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se i reći da to nije službena hrvatska politika, politika ove Vlade. Možda je on slučajni predsjednik jer je jedanput rekao da je Hrvatska slučajna država, rekao je Grlić Radman.

Mostu nije jasno zašto se jedna mala zemlja poput Hrvatske uopće na ovakav način bavi tom osjetljivom temom.

- Rade li neke zemlje slične veličine kao Hrvatska, vidite li da se itko na takav način petlja u taj sukob? Nitko to ne radi osim Hrvatske, zahvaljujući našem premijeru i našem predsjedniku države, rekao je Nikola Grmoja, Most.

Službena Moskva danas je izrazila zabrinutost za sigurnost predsjednika Milanovića jer je uvršten u, kako je rekao zamjenik glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova, bazu podataka na ukrajinskoj internetskoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!