Roje: Zbog trudnoće ne treba odgađati cijepljenje i zbog cijepljenja ne treba odgađati trudnoću

09.11.2021.

14:05

Autor: M.M./Studio 4/Ana Zadro/Dnevnik/HRT

Roje: Zbog trudnoće ne treba odgađati cijepljenje i zbog cijepljenja ne treba odgađati trudnoću

Roje: Zbog trudnoće ne treba odgađati cijepljenje i zbog cijepljenja ne treba odgađati trudnoću

Foto: HRT / Ilustracija/Shutterstock

Posljednjih dana u javnosti se mnogo govori o tome trebaju li se protiv COVID-a cijepiti žene koje planiraju trudnoću i/ili prolaze MPO postupke, trudnice, babinjače i dojilje.

Profesor Damir Roje iz Klinike za ženske bolesti i porode u Splitu, gostujući u Studiju 4, rekao je da bi se trudnice trebale cijepiti.

- Ne postoji niti jedan znanstveni dokaz koji bi govorio drugačije. Obolijevanje od COVID-a za vrijeme trudnoće je ozbiljnije, vjerojatnost teških formi je veća, s toga temeljem svih znanstvenih i stručnih saznanja i praćenja preko 200.000 trudnica koje su cijepljene možemo preporučiti da se cijepe bez obzira na tijek trudnoće, rekao je.

Istaknuo je kako su u početku bili suočeni s nepoznanicom te da svi još uvijek uče o COVID-u.

- Kako prolazi vrijeme, a posebno zadnjih mjesec dana,  suočeni smo sve više s teškim formama bolesti i činjenicom da smo prisiljeni završavati trudnoću ranije u interesu zdravlja i života žene, a kao rezultat dobijemo nezrelo dijete kojem je potrebno intenzivno liječenje nakon porođaja. Cijepljenje protiv COVID-a na određeni način smanjuje vjerojatnost prijevremenog rađanja i komplikacija koje dijete može imati nakon rođenja, rekao je profesor Roje.

Daniela Drandić iz udruge Roda u Rovinju rekla je kako se na početku pandemije smatralo da trudnice nisu u ugroženoj skupini, međutim da se zadnjih nekoliko tjedana i mjeseci pokazalo da ipak jesu rizična skupina.

Dodala je kako su trudnice, dojilje i babinjače zbunjene jer dobivaju različite informacije. 

- Zato smo danas organizirali panel gdje smo ugostili nekoliko stručnjaka iz RH kako bi odgovorili na pitanja koje žene imaju. Žene ne traže svemirske garancije. Svjesne su da ne poznajemo COVID i cjepivo dovoljno dugo da možemo davati 100-postotne garancije, ali čini mi se da je nakon panela puno jasnije da cjepivo nosi rizik, da oboljenje od COVID-a nosi rizik i činjenica da se nalazimo u situaciji da je izbjegavanje COVID-a gotovo nemoguće u svakodnevici.

- Rizik od cijepljenja neusporedivo je manji od rizika obolijevanja od COVID-a i van trudnoće, a posebno u trudnoći. Ne postoji ništa u životu što ne nosi neke rizike. Svaka medicinska intervencija nosi neki rizik, rekao je profesor Roje istaknuvši da zbog trudnoće ne treba odgađati cijepljenje i zbog cijepljenja ne treba odgađati trudnoću.

- U pripremi za trudnoću bilo bi dobro provesti cijepljenje i za vrijeme dojenja može se cijepiti, poručio je profesor Roje. 

- Na panelu smo imali prilike čuti da trenutni znanstveni dokazi idu u smjeru da oboljenje od COVID-a puno više utječe na cijeli postupak MPO-a i na plodnost nego je slučaj kad govorimo o cijepljenju. Svaka će osoba sama za sebe donijeti odluku, ali na nama koji se bavimo ovim područjem je da svima osiguramo da imaju kvalitetne, vjerodostojne i trenutno na snazi znanstvene dokaze na kojima mogu temeljiti odluku. Ti dokazi nisu u kamenu uklesani, oni će se kroz vrijeme mijenjati i to je dobro jer se znanost mora razvijati i mi se moramo mijenjati u skladu s novim saznanjima i informacijama, istaknula je Drandić.

O trudnicama i cijepljenju bilo je i riječi u središnjem Dnevniku HTV-a. Naime, 4. val pandemije pokazao je da su trudnice posebno rizična skupina. Nakon mnogih oprečnih informacija, ginekolozi iz Hrvatskog zbora liječnika dali su jasnu uputu - cijepljenje se preporučuje i trudnicama, dojiljama, parovima koji planiraju trudnoću te onima u postupku medicinski pomognute oplodnje.

Trudnoća je stanje u kojem žene i bez pandemije imaju mnogo nedoumica, pitanja i strahova. S pojavom COVID-a briga je još veća. No, nakon više od 200.000 cijepljenih trudnica, liječnici danas znaju: 

● COVID kao bolest neusporedivo veći neprijatelj i reproduktivnog zdravlja žene, trudnoće, nego što je to cjepivo protiv njega.

● Preporuka je svih stručnih društava i ginekologa da se trudnice cijepe jer predstavljaju rizičnu skupinu.

● Cjepivo ne utječe na plodnost. Ono što utječe sama je bolest, pogotovo na reproduktivno zdravlje muškaraca.

- Neko vrijeme nakon COVID-a imaju gotovo 60% njih smanjenu i pokretljivost spermija, i broj spermija, gotovo 20% njih imaju bolne testise, 25% njih ima snižen libido, 5 puta veća je šansa za erektilnu disfunkciju, izjavila je Dinka Pavičić Baldani, dr. med./subspecijalistica humane reprodukcije, Klinika za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb.

U strahu ne bi trebale biti ni dojilje. Ako već nisu, cijepiti se mogu u bilo kojem trenutku nakon porođaja. Mlijeko cijepljene majke sigurno je za dojenčad.

- Nema nikakvih loših dokazanih nuspojava za djecu koja su dojena ili hranjena majčinim mlijekom, a dobrobiti majčinog mlijeka su višestruke, i inače, a i sad nakon cjepiva, majke mogu pasivno prenijeti zaštitna protutijela dojenoj djeci, rekla je Jurjana Novoselac, dr. med., IBCLC savjetnica za dojenje, Banka humanog mlijeka, KBC Zagreb.

Da bi se spasilo majke koje se nisu cijepile, a razvile su težak oblik bolesti, često se porađaju mnogo ranije od termina.

Stav liječnika je jasan: Zbog trudnoće ne treba odgađati cijepljenje. Zbog cijepljenja ne treba odgađati trudnoću. Majke koje doje mogu se cijepiti i nastaviti to činiti bez brige.

Više pogledajte u prilogu Ane Zadro:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!