19:53 / 07.11.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Liječnici ne žele biti suci

Prijepori oko Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Prijepori oko Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Foto: HTV / HRT

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima obiteljski liječnici moraju policiji prijaviti pacijente koji su privremeno nesposobni za upravljanje vozilom, izazvale su otpor u liječničkoj struci. Kažu da ne žele biti dio represivnog sustava i tako narušiti odnos s pacijentima. Policija tvrdi da se vozačima olakšava jer više neće biti izvanrednih liječničkih pregleda.


Prema postojećim propisima, ako je netko na terapiji koja bi mogla utjecati na vožnju, mora ići na izvanredni liječnički pregled. Prema novom zakonu, odluku da je pacijent nesposoban za vožnju donosili bi obiteljski liječnici.

- Dužni su upozoriti vozača o tome, to evidentirati u njegovu medicinsku dokumentaciju i putem Centralnog informacijskog zdravstvenog sustava o tome obavijestiti policiju, objašnjava Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u.

Liječnici obiteljske medicine upozoravaju - niti smo kvalificirani odlučivati, niti želimo to raditi. 

Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, poručuje da će ovakav zakon, ako bude usvojen, narušiti osnovnu vrijednost obiteljske medicine, a to je dugotrajan odnos povjerenja i pravo pacijenta na privatnost.

- Bojimo se da nam pacijenti više neće dolaziti, da nam neće reći što ih muči, rekla je.

Građani s jedne strane ističu da bi to bilo poželjno ako bi utjecalo na smanjenje nesreća u prometu,  a drugi kažu da možda nije da liječnicima da „tužakaju”. 

Profesionalni vozači protiv su ovakvog prijedloga.

Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika ističe da je neprihvatljivo da takvu odluku donosi jedan liječnik, jer su takva pitanja oduvijek bila u nadležnosti liječničkih povjerenstava.

- Time se vozačima oduzima mogućnost rada temeljem procjene i odluke jedne jedine osobe, dodaje.

U medicini rada žele da se ponovno uvedu periodični redoviti pregledi. To su, kažu, i preporuke EU-a. 

- Žalosno je da smo mi imali takav sustav prije svih ostalih, a onda je političkom odlukom ukinut, i sada se moramo ponovno vraćati i boriti se za ono što smo već imali, ističe Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada.

U resornom ministarstvu uvjereni su da će novi zakon povećati sigurnost na cestama, ali i olakšati vozačima.

- Nakon prestanka te privremene zdravstvene nesposobnosti, vozač nije dužan obaviti izvanredni liječnički pregled, kaže Mataija.

Koje su to konkretne zdravstvene nesposobnosti, još nije definirano. O tome bi uskoro trebalo odlučiti Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!