Oko Bradleya i dalje se lome koplja

19:19 / 06.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Ana Zadro/A.P.C.

Bradley i dalje diže prašinu

Bradley i dalje diže prašinu

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Oko nabave američkih oklopnih vozila Bradley i danas su se lomila koplja. Premijer Plenković rekao je da je u cijelom procesu bilo nedoumica zbog čega je od Glavnog stožera Oružanih snaga i Ministarstva obrane zatražio detaljna izvješća. Predsjednik Zoran Milanović u priopćenju s Pantovčaka istodobno je komentirao i jučerašnji online sastanak s predstavnicima SAD-a o toj temi, a ministru Banožiću poručio je da "prestane lagati".

Stariji M2A2 ODS ili noviji M2A3? Nedoumice u vezi s modelom Bradleyja donedavno je imao i sam Glavni stožer, tvrdi premijer. Zato je, kaže, pokrenuo postupak verifikacije.


- Da bismo mi donijeli odluku, moramo ispitati apsolutno sve, a da bismo ispitali sve, moramo voditi puno konzultacija s američkom stranom, izjavio je danas premijer Andrej Plenković


- Meni je bitno da mi kao Vlada, na kraju Vlada donosi te odluke, kao što smo činili oko svega, profiltriramo do najsitnijih detalja, rekao je danas novinarima.  


Ministar obrane Mario Banožić u sinoćnjoj emisiji Otvoreno rekao je da je prva američka ponuda 2017. uključivala noviju verziju. Potkraj 2020., kaže, Amerikanci su izmijenili ponudu.


- Došao je odgovor da ta verzija ne može biti dostupna Repblici Hrvatskoj i ponuđena je verzija M2A2 ODS, kazao je Banožić, objasnivši da je zadnji 'apgrejd' taj model imao 1993. godine. 


- Naravno da u tom trenu počinjete automatski razmišljati o tome na koji način ćete osigurati i pričuvne dijelove, ali isto tako što će vam doći od naoružanja, od opreme, kazao je ministar. 


Predsjednik Republike u današnjem priopćenju tvrdi da je MORH potvrdio interes upravo za tu, slabiju verziju. Dokaz tomu je, kaže, službeni dopis.


"Dopis MORH-a poslan je uredu za vojnu suradnju američkog veleposlanstva 8. travnja 2021. godine, potpisao ga je pomoćnik ministra obrane, a u dopisu se jasno potvrđuje interes MORH-a za nabavu vojnog vozila Bradley M2A2 ODS.", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike. 
Iz priopćenja Ureda Predsjednika RH

Iz priopćenja Ureda Predsjednika RH

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

O nabavi Bradleyja jučer se razgovaralo s predstavnicima SAD-a na online sastanku, na kojem, iako je bio najavljen, kaže predsjednik Republike, premijer Plenković nije sudjelovao.


Komentar Ureda predsjednika Republike


"Najgore od svega, i vojni vrh Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji o Bradleyima zna sve, morao je na tom sastanku statirati još jednoj Banožićevoj predstavi koja sramoti i Hrvatsku i njene Oružane snage i prikazuje ih kao neozbiljnog i neodgovornog partnera.", stoji uz ostalo u današnjem priopćenju iz Ureda predsjednika. Predsjednik saborskog Odbora za obranu smatra da je neozbiljno što 20-ak dana prije isteka roka još ne znamo što želimo.


- Tko nas je vukao za rukav da idemo 2017. u SAD, odnosno, 2015. već, ali u offu, ali 2017. službeno, i da tražimo od njih ponudu, pitao je sinoć u emisiji Otvoreno Franko Vidović


Premijer odlučno tvrdi - ovo je projekt Vlade, a ne predsjednika Milanovića, i Vlada će odluku donijeti na temelju svih relevantnih informacijaVijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!