Odbor zadovoljan Rafaleima, tema bio i američki Bradley

19:52 / 09.12.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Francuski Rafale i američki Bradley

Francuski Rafale i američki Bradley

Foto: Kristina Stedul Fabac/Marko Lukunić / PIXSELL

Ministarstvo obrane na zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za obranu predstavilo je pojedinosti ugovora o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea. Tema je bila i kupnja oklopnih gusjeničara, tzv. Bradleyja, nakon što je američko veleposlanstvo objavilo da njihova ponuda vrijedi samo do siječnja iduće godine.

Članovi Odbora za obranu zadovoljni su objašnjenjima o kupnji Rafalea koja im je dostavilo Ministarstvo obrane.

- Ugovori su zaista onoliki koliko je prezentirano, ostalo otpada na obuku pilota, na PDV, s tim da PDV ne ide na same avione, PDV ide na nove usluge, znači na neke stvari još koje se isporučuju, izjavio je nakon sjednice Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu (Socijaldemokrati).

Ministar obrane Mario Banožić pokušao je objasniti zašto se za te dodatne troškove saznalo tako kasno. 

- U medijima se pojavila rečenica onoga trena kad se pojavila cifra u proračunu, i cifra u proračunu je objašnjena istoga trena, ali to je nekome tako odgovaralo da se prezentira kao povećanje. Mi smo danas jasno iz ovoga isprezentirali da nije riječ ni o kakvom povećanju, nego o troškovima koji se odnose na infrastrukturu, kazao je ministar.

Ipak, predsjednik Republike Zoran Milanović tražit će od premijera da mu dostavi ugovor te poručuje: "Pusti priče o PDV-u, druže, to je 200 milijuna eura manje na stavki Ministarstva obrane". Dodaje kako mora vidjeti gdje ide taj novac jer on utječe na obrambenu sposobnost Hrvatske.

Američka ponuda za Bradleyje vrijedi do sljedećeg mjeseca. Ministar obrane Mario Banožić odbacuje tvrdnje da je riječ o pritisku. Kaže kako ne osporava da je Bradley dobro rješenje, ali želi znati "jasnu projekciju što će se događati po pitanju proačuna". Naglasio je da će odluku u najboljem interesu za Hrvatsku donijeti kada se slože svi akteri.

O odluci o kupnji Bradleya trebalo bi se raspravljati i na sjednici Odbora za obranu. Predsjednik Odbora Franko Vidović (Socijaldemokrati) kaže kako se o toj temi priča po kuloarima, ali nikako da dođe pred Odbor. Stoga, dodaje - to i nije službena nabava.

Predsjednika Zorana Milanovića zabrinjava mogućnost da će sve sljedeće ponude biti nepovoljnije od ove.

- Možda je nekome u interesu da uzme proviziju. Jer ja stvarno ne mogu vidjeti kome ne bi bilo u interesu, iz perspektive nacionalnog i obrambenog interesa naše države da nešto što je kvalitetno, i to za godinu-dvije može biti vrlo kvalitetno i puno bolje od onog što sad imamo, a nemamo ništa, da to uzmemo za milijun dolara po komadu, kazao je.

Nabava takva tipa vozila do 2026. važna je i zbog ispunjavanja NATO ciljeva sposobnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!