12:39 / 31.01.2021.

Autor: Dajana Šošić/T.V./HRT

Od sutra rodbina i obitelj mogu posjetiti korisnike domova za starije

Ublažavanje mjera u domovima za starije i nemoćne

Ublažavanje mjera u domovima za starije i nemoćne

Foto: HTV / HRT

Zbog dobre epidemiološke situacije, od sutra se ublažava mali dio restriktivnih mjera. Učenici osnovnih škola vraćaju se u klupe, dopušta se treniranje na otvorenom, otvaraju se bazeni, a promjena će biti i u domovima za starije. 

- Nakon četiri i pol mjeseca HZJZ je donio nove mjere za korisnike domova za starije osobe i pružatelje usluga socijalne skrbi. Novost je da od sljedećeg tjedna rodbina i obitelj korisnika domova mogu u posjet korisnicima, ali i korisnici mogu pod strogim epidemiološkim uvjetima izaći iz doma, izjavila je za HTV-ov Dnevnik u podne pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić.

- Kod dolaska u dom posjeti će se odvijati u vanjskim prostorima pružatelja usluge, a za posjet nepokretnim korisnicima vrijedit će stroge epidemiološke mjere i sve će se odvijati po unaprijed utvrđenom rasporedu posjeta ustanovi, kazala je.

Ublažavanje mjera moguće je jer je, primjerice, u zagrebačkim domovima za starije i nemoćne već oko 2200 korisnika primilo cjepivo protiv koronavirusa, a 1600 od njih primilo je i drugu dozu cjepiva. Također, bolest COVID-19 preboljelo je i od nje se oporavilo oko 600 korisnika.

- Izlazak iz domova omogućit ćemo upravo onim korisnicima koji su COVID-19 preboljeli unatrag 90 dana i onima koji su primili i drugu dozu cjepiva. Znači, od utorka oni će moći izaći iz ustanova, nakon četiri i pol mjeseca, rekla je Romana Galić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!