Osniva se nova socijaldemokratska stranka?

30.11.2021.

20:56

Autor: Tatjana Munižaba/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Davor Bernardić

Davor Bernardić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Drugi po brojnosti saborski klub je Klub socijaldemokrata. Osnovalo ga je 18 zastupnika koji su iz SDP-a isključeni ili su ga sami napustili. Trenutačno se vode kao nezavisni zastupnici, a za odluku o osnivanju nove stranke, navodno su čekali rezultate unutarstranačkih izbora. Na njima su većinom pobijedili kandidati iz struje Peđe Grbina. To je ovoj Bernardićevoj jasan znak da nema povratka pa su sve glasnije priče o osnivanju nove socijaldemokratske stranke.

Stranka koju osnivaju SDP-ovi odmetnici trenutačno ima status - Jeti. Svi pričaju o njoj, ali je nitko još nije vidio. Čak ni navodni osnivači.

- O novoj stranci nismo razgovarali, barem ja kao potpredsjednik kluba ne znam ništa o tome, rekao je Željko Pavić, potpredsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

- Ali činjenica jest da s terena imamo zahtjeve bivših stranačkih kolega koji su praktički izbačeni. Pitaju se što čekamo i da bi trebalo osnovati jednu novu stranku, govori Vesna Nađ, potpredsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

- Ne mislim biti član nikakve nove stranke, rekao je Franko Vidović, iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

- Ali ono što vam sigurno mogu reći da neću sudjelovati u osnivanju neke nove političke organizacije, naglasio je Matko Kuzmanić iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata.

Njih navodno predvodi politički tajnik iz Bernardićeve ere. Ali Nikši Vukasu danas još nije bilo vrijeme za izjavu o novoj stranci. U kojoj Bernardićeva struja već vidi Zlatka Komadinu, nakon subotnjih SDP-ovih izbora prozvanog najveći gubitnik.

- Da je u Primorsko-goranskoj županiji pobijedila Grbinova struja, kako vi to mnogi kažete, postoji osnovana sumnja, rekao je Zlatko Komadina, bivši predsjednik primorsko-goranskog SDP-a.

Ali nema sumnje da se u takozvanoj SDP-ovoj utvrdi od subotnjih izbora kao Komadinin nasljednik ne vodi i Komadinin kandidat, nego onaj suprotstavljene struje. 

- Oni koji su glasali za tu takozvanu Grbinovu struju su glasali za sebe u stvari. A što se tiče osnivanja nove stranke sretno bilo svakome tko to pokuša. Ja u ovom trenutku imam posla kao župan, naglašava Komadina.

Zasad još kao SDP-ov župan.Drugarstvom koje više ne može biti ni zadrugarstvo.

Bivše stranačke kolege, sad iz dva kluba, u Saboru su smješteni vrata do vrata, ali u SDP-u ne žele ništa komentirati vezano uz socijaldemokrate. Kažu, oni su nebitni, pa zašto bi se njima bavili.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!