Bartulica: Plenković najodgovorniji za trenutno stanje; Vrkljan: Pokušaj destabilizacije RH

23.02.2023.

08:57

Autor: Tatjana Munižaba/Hina/HRT/R.S.

Stephen Nikola Bartulica i Milan Vrkljan

Stephen Nikola Bartulica i Milan Vrkljan

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor raspravljat će o opozivu premijera Andreja Plenkovića na prijedlog 33 oporbena zastupnika koji kao razloge za opoziv navode korupcijske afere, neprovođenje zdravstvene reforme te pravodobne obnove nakon potresa.

Pratite uživo sjednicu Sabora:

HRT-ova Tatjana Munižaba o opozivu premijera Andreja Plenkovića razgovarala je s Milanom Vrkljanom iz Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku i Stephenom Nikolom Bartulicom iz Klub zastupnika Domovinskog pokreta. 


- Gospodin Plenković je najodgovorniji za ovo stanje i mislim da je u brojnim područjima zanemario svoju odgovornost da se brine i da štiti interese naših građana. Ministri odlaze, već preko 20, a on ostaje. Vrijeme je da se, s obzirom na rad ili nerad Vlade, o tome raspravlja. Premijer je prerijetko u Saboru i mislim da je ovo dobra prilika da se neke stvari raščiste do kraja, rekao je Bartulica. 


Ističe da ovaj potez Domovinskog pokreta nije igrokaz. Podsjetio je na obnovu koja je u katastrofalnom stanju. Tvrdi, kamo sreće da premijer ulaže toliko energije da riješi to pitanje kao što radi s Ukrajinom. Možda bi situacija bila malo bolja. Premijeru je zamjerio i uvođenje eura za kojeg smatra da se dogodilo u potpuno krivo vrijeme. 

Vrkljan: Pokušaj destabilizacije RH


S druge strane, njegov bivši stranački kolega Milan Vrkljan tvrdi kako stranka Za pravednu Hrvatsku i on kao njen predsjednik neće podržati tu inicijativu. 


- Ne pada nam na pamet! Zato što se iza ove inicijative ustvari krije pokušaj destabilizacije Republike Hrvatske. To je štetno. Mi kao Pravedna Hrvatska nikad nećemo stati iza platforme koju okuplja predsjednik Milanović s par desnih i lijevih stranaka. To je politika kojom se u Hrvatska nakon 30 godina ponovno pokušava rusificirati i pokušavaju nametnuti neki novi standardi i maknuti Hrvatsku od svega onoga što smo 30 godina gradili a to je NATO, eurozona i Šengen. 


Vrkljan kaže da u slučaju da postoji sumnja da premijer ima neke veze s kriminalom i korupcijom to treba prijavi DORH-u, Uskoku i europskim aparatima. Naglasio je kako činjenica da u ovom slučaju glasaju protiv opoziva premijera nikako ne znači da su postali dio vladajuće većine. 


- Mi smo demokratski klub i ostali članovi kluba imaju pravo na izjašnjavanje po savjesti, zaključio je Vrkljan. 


Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja dolazi na saborsku raspravu prvi put otkako je Andrej Plenković u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost. Oporba je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozivati cijelu Vladu i niz ministara, ali nikada premijera. Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret koji je, u suradnji s ostalom oporbom, prikupio potrebne potpise da se taj prijedlog nađe u saborskoj proceduri.

Oporba navodi da su brojni razlozi za opoziv - od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere 'software' i 'sms' u kojoj je, smatraju kompromitiran zbog poruka bliskih suradnika prema direktorima javnih tvrtki. Vlada odbija sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Vlada: Još jedan loš uradak oporbe


Radi se o prijedlogu koji je još jedan loš uradak oporbe koji se zasniva na nizu neistina i netočnih tvrdnji, uzvratili su, među ostalom, iz Vlade koja se o inicijativi očitovala u pet detaljno objašnjenih točaka. Potpuno je neistinita tvrdnja predlagatelja da je predsjednik Vlade kompromitiran tekstualnim porukama koje su objavljene u medijima. Navedene tekstualne poruke ničim ne ukazuju na njegovu povezanost s bilo kakvim dvojbenim radnjama, navodi Vlada.

Početak rasprave o prijedlogu za pokretanjem pitanja povjerenja predviđen je za 15 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!