HRejting o ratu u Ukrajini: Građani snažno podupiru sankcije uvedene Rusiji

21.03.2022.

19:45

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/HRT

Hrejting: Sankcije Rusiji

Hrejting: Sankcije Rusiji

Foto: Dnevnik / HRT

Rat u Ukrajini i njegove posljedice glavne su teme večerašnjeg HRejtinga. Anketa je provedena od 15. do 18. ožujka na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Iako bi zbog sankcija mogli ostati bez radnih mjesta, te skupo plaćati grijanje, hranu i imati još skuplje gorivo - hrvatski su građani uvjereni da Rusija zaslužuje neku vrstu kazne. Gotovo 80% njih potpuno (59,6%) ili uglavnom (19,6%) podupire uvedene sankcije, dok ih je na suprotnoj strani, koja je protiv kažnjavanja Rusije, manje od 12% (11,6%). Onih koji ne znaju što bi o tome mislili 9 je posto (9,2%).

HRejting: Potpora Ukrajini

HRejting: Potpora Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

Bi li hrvatski građani poduprli uvođenje ograničenja pri kupnji pojedinih proizvoda? 

Većina hrvatskih građana pristala bi na to da, primjerice, poput Španjolaca može kupiti samo tri litre suncokretova ulja. Ili da nam se, kao u Italiji, uvedu redukcije struje i plina. Više od 58% izjasnilo se da bi sigurno ili vjerojatno poduprlo restrikcije za proizvode kojima prijeti nestašica. Onih koji to vjerojatno ili nikako ne bi, manje je od 30%. Stajalište prema uvođenju ograničenja nije izgradilo oko 13% ispitanih. Približno ih isto toliko nema stajalište ni prema trgovanju hrvatskim žitaricama. 

Galerija
Hrejting: Ograničenja u opskrbi, Foto: Dnevnik/HRT
Hrejting: Zabrana izvoza žitarica, Foto: Dnevnik/HRT

Gotovo polovina anketiranih zabranila bi izvoz

Nasuprot im je gotovo 47% onih koji žele da se odmah ugledamo na Mađarsku i pokušamo zabraniti izvoz. Blizu 16% zabranilo bi izvoz samo ako se pokaže da rat u Ukrajini neće tako skoro završiti. Gotovo četvrtina ispitanika rekla je rezolutno ne hrvatskoj zabrani izvoza žitarica. Ili zato što se to protivi europskim pravilima ili je suprotno zakonima tržišta ili, pak, zabranu smatraju stvaranjem ratne psihoze.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!