Nađ: Zagreb treba biti jedna izborna jedinica

08.02.2023.

11:14

Autor: Tatjana Munižaba/Vijesti/HRT/A.S.

Vesna Nađ i Damir Habijan

Vesna Nađ i Damir Habijan

Foto: HTV / HRT

Ustavni sud jučer je ukinuo  Zakon o izbornim jedinicama. Sabor do 1. listopada mora donijeti novi zakon koji će osigurati ustavno jamstvo jednakog biračkog prava. 

Damir Habijan (HDZ) je rekao da ne povlače Zakon o pomorskom dobru. 

- Ne apsolutno, ono što je već bilo rečeno. Zakon je prošao prvo čitanje, uskoro će biti u drugom čitanju. Želio bih naglasiti da sam prijedlog Zakona predviđa da nema ograđivanja javnih plaža, da nema ograđivanja plaža koje su u sklopu hotela i kampova ili turističkih naselja. Upravo se ide s ovim prijedlogom Zakona kako bi se to onemogućilo, rekao je Habijan.

Vesna Nađ, predsjednica Odbora za ustav, politički poslovnik i sustav, rekla je da ovaj prijedlog Zakona u klubu Socijaldemokrata nije prihvatljiv te će glasati protiv ako bude ovakav kakav je u prvom čitanju. 

- Ovakav prijedlog zakona nije prihvatljiv ni za saborske zastupnike, a pogotovo ne za građane koji žive u Dalmaciji i uz obalu, kazala je.

O izbornim jedinicama, Habijan je poručio da do 1. listopada ove godine mora usvojiti novi zakon. Kaže da će sve biti u roku kako je to Ustavni sud i naložio.

- Sve je na stolu, da se osigura načelo jednakog biračkog prava. Postoji mogućnost da ostanu ove izborne jedinice kakve jesu pa da se prilagodi broj zastupnika koji se bira po jedinici ili da se mijenjaju granice između jedinica. Sigurno da će struka trebati razmotriti prijedlog, kao i resorno ministarstvo, te ga nakon toga raspraviti među koalicijskim partnerima, stranačkim tijelima i Saboru.

- Jedino bitno je poštovati odluku Ustavnog suda, odnosno osigurati da novi Zakon bude sukladan članku 45. - da glas svakog birača vrijedi jednako u svim izbornim jedinicama, kakav god model bio u konačnici, poručio je Habijan.

Potrebno je srediti popis birača

Nađ tvrdi da klub Socijaldemokrata pozdravlja odluku Ustavnog suda, iako je zakašnjela.

- Još 2010. godine su u svojem izvješću naveli da je potrebno uskladiti broj zastupnika u izbornim jedinicama jer glas jednog birača ne vrijedi isto kao u svim izbornim jedinicama. To se osobito pokazalo na ovom popisu stanovništva, poručila je Nađ.

- Prvo što Ministarstvo pravosuđa i uprave mora srediti s MUP-om popis birača, a onda sve ostalo, dodala je.

- Postoji mogućnost da to načelo jednakog biračkog prava, da ono jednako vrijedi u svim izbornim jedinicama. Postoji mogućnost da izborne jedinice ostanu iste pa da se prilagodi broj zastupnika koji se bira po pojedinim izbornim jedinicama, objasnio je Habijan.

Dodaje da to treba razmotriti struka i resorno ministarstvo.

Nađ, pak tvrdi, da se neće mijenjati granice izbornih jedinica, već broj zastupnika, jer im je, kaže to brže i jednostavnije.

- Mi se s time ne slažemo, jer smatramo da Zagreb treba biti jedna izborna jedinica. Osim toga mi ćemo tražiti elektronično glasovanje, da bi što više mladih participiralo u izborima, a ne samo političke elite, izjavila je Nađ.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!