Sabor: Jednostavnije izdavanje putovnica za djecu

11.07.2022.

12:07

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskom saboru počeo je posljednji radni tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke. Proljetno zasjedanje završava u petak glasanjem, među ostalim, i o opozivu ministra Gordana Grlića Radmana. 

Pojednostavljivanje procedure izdavanja putovnica za djecu

Saborski zastupnici pozdravili su danas pojednostavljivanje procedure izdavanja putovnica za djecu što donose izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Zakonskim izmjenama omogućiti će se da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće.

- Dosad se nepotrebno otežavao postupak i podržavamo pojednostavljivanje, kazao je Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) .

- Svako poboljšanje i ubrzanje da se ne čuči pred šalterima podržavamo, poručila je i Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Davor Dretar (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) zanimalo je što će se dogoditi u slučaju kada su roditelji u nekom konfliktu.

- Uvijek ima i neodgovornih roditelja koji manipuliraju djetetom, no predviđeni su mehanizmi koji priječe zlouporabe, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

- Uvidom u maticu rođenih vidjeti će se postoje li zabilješke o lišenju roditeljske sposobnosti jednog od roditelja i u tom slučaju neće se dozvoliti izdavanje putovnice, a ako se to utvrdi naknadno putovnica će se poništiti, pojasnio je.

Anita Pocrnić Radošević (Klub zastupnika HDZ-a) kazala je kako se zakonom uklanjaju problemi koji su uočeni kod izdavanja putovnica za djecu.

Sabor izrazio duboko suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici

Hrvatski sabor danas je, na 27. obljetnicu genocida u Srebrenici, minutom šutnje izrazio duboko suosjećanje sa žrtvama tog genocida i s njihovim najbližima.

- Počivali u miru Božjem, rekao je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, podsjetivši da je Sabor 2009. proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Genocid u Srebrenici je na svjetlo dana iznio svu bezobzirnost i brutalnost njegovih počinitelja, kao što je razotkrio i svu nesposobnost dotadašnje međunarodne politike i nevoljkost da se reagira prema srbo-četničkoj agresiji na području jugoistočne Europe te svjesno zatvaranje očiju, odnosno okretanje glave od zločina koji su se događali prvo u Hrvatskoj, a onda i u BiH, istaknuo je Reiner.

Genocid u Srebrenici dogodio se u srpnju 1995. godine, u njemu je ubijeno 8372 bošnjačka muškarca i dječaka s područja enklave Srebrenice, a ubili su ih pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Sabor je dnevni red dopunio prijedlogom da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, prijedlog su potpisala 92 zastupnika.

Ratificirat će se sporazum o pristupanju Švedske i Finske NATO-u

Ovaj tjedan ratificirat će se sporazum o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, a planirana je i prisega novog ministra financija Marka Primorca.

Nova sjednica počinje najranije 15. rujna i na njoj će vladajuća koalicija, ako je suditi prema najavi Radimira Čačića, imati jednog člana manje.

Drugi HDZ-ov partner HSU uvjeren je da će se eventualni odlazak Reformista lako nadomjestiti iz redova oporbe.

- Čini mi se da je to jedan vrisak da se nekoga uoči i jače prizna, a uzeo si je dovoljno odmaka da može i promijeniti situaciju. Kad netko kaže da je nešto definitivno, a to ne napravi odmah, onda si je ostavio prostor za moguću promjenu. Ne volim komentirati zato što su to ipak njihove stvari, rekao je Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a.


Ivana Kekin iz Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka komentirala je najavljeni izlazak Reformista iz vladajuće većine.

- Koji put on to sad izlazi iz Vlade. Dakle, vidjet ćemo, ali isto tako mislim, da taj potez, i kad bi se realizirao, nije osobito opasan, zato što već znamo da imamo listu čekanja zastupnika, koji će se rado prebaciti u vladajuću većinu, poručila je Kekin. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!