16:25 / 21.02.2021.

Autor: Ivica Grudiček/HRT/V.G.

Očišćeni kanali i uklonjene brane koje su izgradili dabrovi

Očišćeni kanali i uklonjene brane koje su izgradili dabrovi

Očišćeni kanali i uklonjene brane koje su izgradili dabrovi

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Nakon što je u Dnevniku HTV-a objavljena problematika mještana Podruta koji su upozorili na problem koji im stvaraju dabrovi, Hrvatske vode zajedno s Hrvatskim željeznicama danas su očistile kanale i uklonile brane koje su te zaštićene životinje napravile. Dabrovi nisu preseljeni, a ni nastambe nisu dirane.

Podsjetimo, građani se posljednjih tjedana bune da dabrovi na tom području rade štetu. Ekolozi i biolozi s druge strane inzistiraju da se te zaštićene životinje ne usmrćuje i ozljeđuje. Nekad su bili gotovo pred izumiranjem, no u posljednje vrijeme njihova je populacija na sjeveru zemlje doslovno eksplodirala. U Podrutama i Brezničkom Humu njihove su gradnje začepile odvodne kanale u blizini pruge i ceste, što može biti i vrlo opasno.

- Građani nam se već žale na nekoliko lokacija, Podrute su samo jedna od njih koja je zadnje vrijeme potencirana, rekla je Dubravka Horvat Đurkan iz Novog Marofa.

Dabar je noćna životinja, izlazi po mraku, a tijekom dana su u svojim nastambama. Njihov se broj drastično povećao jer nemaju prirodnog neprijatelja, a uvjeti za život ovdje su im idealni.

- Dabrovi su nas iznenadili svojom dinamikom populacije - prirastom i dinamikom širenja. Ono što se u ostalim zemljama događa za 30 godina, kod nas je maksimum postignut za 15 godina, rekao je Marijan Grubišić s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

Osim što su krivci za poplavljene oranice i livade, potkopavajući obalu, ugrožavaju lokalnu cestu te prugu Varaždin - Zagreb.

- Navedeni dio pruge redovito pregledavamo i za sad nema nepravilnosti, međutim, dulje zadržavanje vode u zoni propusta imalo bi negativne posljedice na trup željezničke pruge, rekao je Krešimir Grđan iz Sektora za održavanje HŽ Infrastrukture te zaključuje da sigurnost željezničkog prometa nije dovedena u pitanje.

Na raščišćavanju su jutros bili i direktor Vodnogospodarskog sektora Hrvatskih voda Danijel Bunić te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je istaknuo da rješavaju problematiku lokalnog stanovništva. Zaključio je da su Hrvatske željeznice dobile dozvolu za uklanjanje dabrove brane do kraja godine. Nastamba i same životinje nisu premještene, ni dirane, istaknuo je Jenkač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!