17:09 / 11.11.2021.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Poruke s terena: Nema konkretnih uputa za COVID potvrde, rok je prekratak

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Od ponedjeljka 15. studenog trebala bi se početi primjenjivati nova mjera nacionalnog Stožera Civilne zaštite po kojoj svi zaposlenici u državnim, regionalnim i lokalnim službama i ustanovama, kao i svi građani koji dolaze u te prostore, moraju imati covid potvrdu. No, s terena stižu jasne poruke - nema konkretnih uputa za provedbu te mjere i rok je prekratak.


Na pitanje kako provesti mjere u školama, odgovor koji ne vole baš čuti od učenika.

- Vrlo jednostavno - ne znam ništa! Ne znam ni tko će kontrolirati ni kako će u ovom trenu, zapravo očekujemo da dobijemo naputke odnosno informacije ili zadaće koje ćemo trebati odraditi u ponedjeljak, rekao je Zoran Smolić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik.

Nikakvu službenu odluku o novoj mjeri nemaju ni u županiji. I da je dobiju sada nemoguće je, kažu, sve organizirati do ponedjeljka, prije svega zbog dislociranosti županijskih službi.

- Samim time nemamo na svim mjestima zaštitara, s druge strane naši djelatnici nisu osposobljeni, ne znam kako bi uopće dao nalog da on bude taj koji će kontrolirati, rekao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

U šibenskoj gradskoj upravi barem su taj problem riješili.

- Ulaz će kontrolirati portir i angažirat ćemo od strane Upravnog odjela za komunalne djelatnosti još jednog komunalnog redara da mu pripomogne, i naravno osim za naše službenike odnosit će se i na sve osobe koje dolaze u našu zgradu, rekao je Niko Kulušić, viši stručni suradnik za opće i kadrovske poslove u Tajništvu Grada Šibenika.

Zatražili su i ponude ovlaštenih laboratorija za testiranje petine svojih zaposlenika. Pripremaju se i u Kninu.

- Imamo obvezu od ponedjeljka krenuti, s tim da imamo izazove neke koje moramo riješiti u ova dva radna dana, rekao je Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

Oni koji bi trebali provesti novu mjeru imaju bezbroj pitanja kako i na koji način to napraviti. Pa se, primjerice, u Šibensko-kninskoj županiji slažu s ustavno-pravnim stručnjacima.

- Ovo sve zakonom propisati, odgovornosti kako poslodavca, tako i zaposlenika - u suprotnom ćemo imati ozbiljne pravne probleme u budućnosti, rekao je Jelić.

I naglašavaju - vremena za pripremu mjere nema dovoljno!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!