Prljava kampanja u drugom krugu

30.05.2021.

22:57

Autor: Ana Zadro/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Drugi krug lokalnih izbora vodila se prilično prljava kampanja.

"Ovo je moj Split. Ovo je moj Split." - je geslo na plakatu kojim je HDZ-ov Vice Mihanović pokazao kako on vidi razliku između sebe i protukandidata Ivice Puljka. 


Na drugom plakatu stoji Puljkova desna ruka Bojan Ivošević, čiji su komentari na društvenim mrežama podignuli pravu buru u javnosti zbog navodnog antisemitizma. Mihanović ga je optužio za verbalni terorizam. 


- Na takav način izvrijeđati Rome, Hrvate, Židove i veličati Hitlera može samo osoba koja ima ozbiljan poremećaj u glavi, rekao je Mihanović. 


Ivošević se za objavu ispričao opravdavajući se provokacijom. Iza njega je čvrsto stao i Puljak. 


- Gospodin Vice Mihanović i HDZ su riječi navedenog gospodina stavili u moja usta gdje je on nazvao Hrvate da su prosječno ustaše i seljačine, i pokušao mene okriviti za njegove riječi što je notorna laž. Njemu na čast, rekao je Ivošević, kandidat Centra za zamjenika gradonačelnika Splita.- Ovo što HDZ radi ovih dana je dno hrvatske politike, poručio je Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika Splita. 


A zbog skandiranja djece iz jednog splitskog nogometnog kluba, SDP je prijavio HDZ dječjoj pravobraniteljici. 


Nezavisni kandidat u Rijeci Davor Štimac prozvao je protukandidata Filipovića zbog pritisaka i prijetnji. 


- Nisam član i nemam veze niti s HDZ-om niti s SDP-om, nemam veze s nikakvim masonima, poručio je Štimac, nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke. 


Da nije mason, morao se braniti i Berislav Mlinarević, kandidat Domovinskog pokreta u Osijeku. 


Performans Zlatka Komadine nije impresionirao HDZ-ova Garija Cappellija. 


- Vrijeme je da Zlatko se odmori, to je vrijeme, dakle, da nam se Zlatko odmori, poručio mu je Cappelli, kandidat HDZ-a za primorsko-goranskog župana. 


- Mislim da naši građani ne piju tu vodu blaćenja i negativne kampanje, odgovorio je Komadina, kandidat SDP-a za primorsko-goranskog župana. 

Optužbi nije manjkalo ni u susjednoj Istarskoj županiji. SDP-ov Danijel Ferić za korupciju je optužio IDS-ova Borisa Miletića. 


- Ruskom investitoru se pogodovalo jer je izmijenjen urbanistički plan uređenja Ribarske kolibe, koji omogućava dodatne tri etaže, rekao je Ferić, kandidat SDP-a za istarskog župana. 


- Ovo su sve lažne vijesti. Da se vodi jedna prljava kampanja, mogli smo to gledati u drugim gradovima, ali da će se to dogoditi u jednoj tolerantnoj Istri, to nisam mogao niti se nadati tome, niti očekivati, uzvratio je Miletić. 


Pritisak u Istri prelio se i na novinare. Četiri novinara Glasa Istre optužila su tako svog glavnog urednika da favorizira IDS. 


Bilo je i konkretnih prijetnji. Nezavisnom kandidatu za gradonačelnika Karlovca Davoru Petračiću poštom je stigao metak. 


- Ja imam nekih informacija, ne preko MUP-a, nego ovako, da će se vjerojatno to pronaći, rekao je Petračić. 


Zbog prijetnji upućenih obitelji, kandidat za gradonačelnika Čakovca pustio je i suzu. 


- Malo emotivno na to reagiram jer stvarno smatram da je familija nešto najsvetije i takve stvari ne bi trebale događati, rekao je Stjepan Kovač, kandidat SDP-a za gradonačelnika Čakovca. 

Potpuno drugačiji gard pokazao je Goran Pauk. 


- Poručujem, bilo kad, bilo gdje, na otvorenom, muški, sposoban sam dokazati da sam bolji, jači, kvalitetniji župan, rekao je Pauk, kandidat HDZ-a za šibensko-kninskog župana. 


Bila je to poruka nezavisnom Marku Jeliću, koji je oko sebe okupio gotovo cijelu oporbu. 


- Ovo će biti županija jednakih, jer samo jednaki i slobodni ljudi mijenjaju svijet, rekao je Jelić. 


Borbeno je bilo i u Ličko-senjskoj županiji. 


- Što se tiče sučeljavanja, gospodin Milinović zadnje 4 godine radi cirkus od Ličko-senjske županije, rekao je Ernest Petry, kandidat HDZ-a, HSS-a, HSU-a i HBS-a za ličko-senjskog župana. 


- Ernest Petry je kukavica, kukavica ne može voditi ličko senjsku županiju, poručio mu je Darko Milinović, kandidat za ličko-senjskog župana stranke LiPO. 


Bilo je i nekoliko iznenađujućih suradnji. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Domovinski pokret i SDP zajedno su poduprli Damira Bajsa, tvrdeći da nisu u koaliciji. 


- Ja i dalje kažem da ja nisam žetončić, rekla je Sandra Frčo iz SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije. 


- Nismo ni za lijeve ni za desne opcije, niti da jednu opciju apsolutno odbacujemo, rekla je Dubravka Dragašević iz Domovinskog pokreta Bjelovarsko-bilogorske županije 


Častilo se epitetima i u Oroslavju. "Oroslavčan, a ne druker" stajalo je na Facebooku lokalnog HDZ-a, koji nezavisnom Šimuniću ne može oprostiti aferu "kaj bi štel biti". 


Ni ova kampanja nije prošla bez osoba iz javnog života. Svojim angažmanom posebno se istaknuo glumac Jan Kerekeš, koji je svesrdno agitirao protiv Radimira Čačića


- 72 let, i on bi htio upravljati županijom, pa to je k'o da moj deda upravlja županijom, rekao je Kerekeš. 


14 iscrpljujućih dana drugog kruga lakše se prebrodi kad se zna krajnji ulog. Neki su ipak otvoreno priznali da upravljanje gradom zbog kampanje - pati. 


- Htjeli, ne htjeli, ova izborna kampanja nas malo dekoncentrira u svakodnevnom poslu, i jedva čekam da završi, rekao je Danijel Mileta, kandidat HDZ-a i HSLS-a za zamjenika gradonačelnika Šibenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!