Smirila se poplava u Dicmu: "Oko kuće je bilo jezero"

06.12.2021.

19:02

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Nezadovoljni mještani procjenjuju štetu

Nezadovoljni mještani procjenjuju štetu

Foto: Dnevnik / HRT

Smirila se situacija s poplavom u Dicmu. Voda se dobrim dijelom povukla, a mještani procjenjuju štetu. Nezapamćenu bujicu nisu uzrokovale samo oborine pa će probleme Općina rješavati u suradnji s Hrvatskim vodama, a trebat će i pomoć države.

Galerija
Nezadovoljni mještani procjenjuju štetu, Foto: Dnevnik/HRT
Nezadovoljni mještani procjenjuju štetu, Foto: Dnevnik/HRT

Život uz Suvaju Duško je skupo platio. Njegove su kuće u poplavi najviše stradale. 


- Bilo je oko kuće po pola metara vode, jezero oko kuće. Onda smo se branili, izbacivali, pumpali i tako, prisjeća se Duško Gabrilo, Dicmo.


Nezamislivom snagom voda je prodrla u petnaestak objekata. Šteta je velika. 


- Bili smo budni cijelu noć i pratili smo to, ali hvala Bogu dobro je, nadamo se da će ovo brzo proći, rekla je Marijana Maretić, Dicmo.


Tomu se nada i Petar Maretić. Pokazuje posljedice u radionici i stanu u prizemlju. Nije zadovoljan reakcijom vatrogasaca.


- Jučer je tu bilo trideset vatrogasaca u susjedstvu, a nama nitko nije htio doći i pomoći zato što nismo glasači i onda se to u selu podijeli, priča Petar Maretić, Dicmo.


Uzrok nezapamćene poplave nije samo golema količina oborina, nego i nepostojanje oborinske odvodnje, ali i fizičke barijere nastale zbog gradnje na tom području.


- Svi kažu da je problem ovaj kamen i onda smo sinoć očistili, ali u biti je problem širina cijevi, kaže Petar.


- Deponija koja je stvarala problem ovdje i dovela do plavljenja određenih stambenih objekata vidim da je uklonjena, tako da protok vode sad osiguran, izjavila je Irina Putica, direktorica Hrvatskih voda Split.


- Ja sam stupio na dužnost prije šest mjeseci, predvidio sam ovu situaciju, razgovarao sam već nekoliko puta s Hrvatskim vodama. Prethodnici prije mene nisu razmišljali o ovom problemu, ističe Petar Maretić, Dicmo.


Načelnik problem želi hitno riješiti, jutros je od Hrvatskih voda naručio projekt odvodnje oborinskih voda, što će stajati najmanje 10 milijuna kuna. Općina nema ni za projektnu dokumentaciju pa je jasno da se nove poplave u Dicmu mogu izbjeći jedino uz pomoć županije i države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!