19:14 / 21.05.2021.

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tko će biti novi zadarski župan?

Božidar Longin i Ivica Žuvela

Božidar Longin i Ivica Žuvela

Foto: Dnevnik / HRT

Konačna odluka tko će iduće četiri godine voditi Zadarsku županiju također će pasti 30. svibnja. U drugom su krugu izbora HDZ-ov kandidat Božidar Longin i nezavisni Ivica Žuvela. Longin nakon prvog kruga ima veliku prednost, ali njegov se protukandidat, naravno, ne predaje.


Aktualni zadarski župan po drugi mandat ide s programom utemeljnim na pet stupova. Sigurnost je - kaže - na prvom mjestu.

- Puno polazi od sigurnosti. Prvenstveno gledajući turističku sezonu, kad pitamo turiste -zašto dolazite na ovu destinaciju onda kažu - zato što je sigurna. Sigurno dalje ćemo razvijati naš zdravstveni sustav. Procijepljenost naših građana je sve veća, rekao je Božidar Longin, kandidat HDZ-a (HSP, SU, REFORMISTI).

Bolja zdravstvena skrb za građane i bolji uvjeti rada za djelatnike u zdravstvu - u fokusu su programa Ivice Žuvele.

- Imamo nekoliko stavki po pitanju zdravstva. Nekoliko ideja koje promoviram. Prvo je hitno rješavanje brodske i helikopterske hitne službe. Zatim, delokacija specijalističkih ambulanti za specijaliste za kontrolne preglede tako da bi izmjestio to iz bolnice, smanjio bi pritisak na bolnici i smanjio liste čekanja, rekao je dr. Ivica Žuvela, kandidat grupe birača.

Zagovara jačanje malog i srednjeg poduzetništva.

- Imamo program, potprogram zapravo zanimljivog naslova - program za povratnike. Da se vrate i da doprinose ovom našem društvu, kaže Žuvela.

- Stvaramo preduvjete za snažnu županiju velikim infrastrukturnim projektima koji se trenutno rade. Upravo u ovom trenutku 3,4 milijarde aktivnih projekata je u našoj žuapniji. Pripremamo se za novu omotnicu Europske unije, kaže Longin.

Uz sigurnu i snažnu, Zadarsku županiju vidi kao solidarnu, pametnu, tehnološki razvijenu, plavo-zelenu županiju.

- Najprije moramo ovu sezonu odraditi. Borba protiv korone na prvom je mjestu. Treba biti optimista i ja sam siguran da ćemo uspjeti, poručuje Longin.

- Ja sam taj koji predstavlja promjene i mislim da ću imati podršku i svih ostalih stranaka, svih participanata u prvom krugu, uvjeren je Žuvela.

Tko je pobjednik drugog kruga, doznat ćemo posljednje nedjelje u svibnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!