16:26 / 21.05.2021.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tko će na čelo Istarske županije?

Boris Miletic i Danijel Feric

Boris Miletic i Danijel Feric

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Nakon osam godina u Istri će se o županu odlučivati u drugom krugu. I to između dosadašnjeg gradonačelnika i predsjednika IDS-a Pule Borisa Miletića, koji je u prvom krugu osvojio 47 posto glasova, te člana Glavnog odbora SDP-a i pulskog gradskog vijećnika SDP-ova Danijela Ferića za kojeg se odlučilo 22 posto istarskih birača. Nekad u koaliciji u gradu Puli, danas žustri oponenti u utrci za istarskog župana.


Pula. '75. godište. Fakultet ekonomije i turizma. I to bi otprilike bile sve dodirne točke dvojice kandidata za istarskog župana. Uz to što nijedan nije iznenađen drugim krugom. Za SDP to je potvrda mijenjanja političke slike u Istri, za protivnike - potvrda IDS-a kao prvog izbora u svim gradovima i gotovo svim općinama. U drugi će krug s programima.

- Prije svega to su četiri razvojna stupa. Gospodarstvo i radnja mjesta, zaštita prostora, zaštita okoliša i infrastruktura, jačanje standarda i 4. što može biti i 1. stup - digitalizacija i digitalna transformacija, rekao je Boris Miletić, kandidat IDS-a za istarskog župana.

- Ono što želim je poštenu i fer Istru jednakih šansi za sve, a ne samo podobne s članskom iskaznicom. Dajem obećanja realnoa, ono što mogu ostvarit i zna se koje su ovlasti županija, rekao je Danijel Ferić, kandidat SDP-a za istarskog župana.

SDP-ovu Danijelu Feriću u programu su tako socijalna skrb, domovi za starije, poduzetničke zone, no prvi i najvažniji korak bila bi odluka o zatvaranju Kaštijuna.

- Dakle radimo pritisak na državu, da se pronađe što hitnije alternativna lokacija, smatram da su poželjne lokacije- napušteni, devastirani kamenolomi, ali zasigurno možemo odmah zaustaviti izgradnju sušione za fekalni mulj, rekao je Ferić.

Kaštijun je otvoren u gradonačelničkom mandatu Borisa Miletića. Za njega je to gotova priča, a program protukandidata ne želi komentirati. Ali ipak.

- On živi i radi u Fažani i Fažana odvozi svoj otpad na Kaštiju, ne znam gdje bi drugdje trebali odvoziti, bi li bio spreman povećati cijenu odvoza svm građanima Istre. Mislim da to nije opcija, rekao je Miletić.

Da IDS više nije opcija za Istru, uvjeren je SDP-ov kandidat. Pokazali su to Vodnjan i Buzet, kaže i upućuje kritiku predsjedniku Istarskog demokratskog sabora.

- Obmanjuje javnost, hvali se projektima za koje nije on zaslužan i da jednostavno u svojih 15 godina napravio jako malo. I dalje jaše na valu Istrijanstva na suparništvu prema Zagrebu ili preko Učke, rekao je Ferić.

Protukandidat o kritikama SDP-a ni riječi. Razmišlja o prvom koraku na mjestu župana - digitalizaciji.


- Ja se protukandidatima ne bavim, bavim se svojim programom i građanima, a glejte građani će ocijeniti jel' on bio dobar u svojoj kampanji Izađite na izbore, iskoristite svoje pravo glasajte za 100 posto Istru, cento percento per Istria, poručio je Miletić.

"100 posto Istra" ili "Fer Istra jednakih šansi" - znat ćemo 30. svibnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!