Vedriš: Ovo je uspjeh ne samo za RH nego i za EK i Europsku središnju banku

01.01.2023.

13:38

Autor: HRT/R.S.

Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak

Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak

Foto: HRT / HRT

Od 1. siječnja 2023. godine Hrvatska više nije ista. S početkom novog ljeta ušli smo u Schengen i kunu zamijenili eurom. Gotovo ni jedna članica Europske unije nije istodobno napravila takva dva velika koraka koji će se reflektirati prije svega na ekonomiju. Što našoj ekonomiji, izvoznicima i turizmu donose Schengen i euro odgovore ima Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak. 

Hrvatska je napravila povijesni korak ulaskom u Schengen. Prelaskom na euro napravili smo zadnji korak i potvrdili pripadnost zapadnim europskim civilizacijama. 


- Sigurno je to u jednom formalnom smislu zaokruživanje događanja. Schengen će otvoriti prostor vidljivo za ljude, putnike, ali ništa manje za cargo. Vidjeli ste kolne kamiona, olakšat će transport događanja itd. Schengen dobrodošao, za HRT rekao je Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak.


Ne može se osporiti da se u povijest upisala i ova Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem. 


- Sigurno je za odati priznanje i predsjedniku Vlade, ali svima koji su stručno i diplomatski radili na tom poslu, istaknuo je Vedriš.


Hrvatska službena valuta od sada je euro.


- Uvođenje eura sigurno će učiniti život jednostavnijim u onom financijskom i transakcijskom smislu, rekao je Vedriš.

Hrvatska je imala potporu Europske komisije da realizira svoje ciljeve. 


- I Europska komisija i predsjednica pozdravljaju dobre vijesti jer ovih dana nema baš puno dobrih vijesti. Pogledajte situaciju u širem balkanskom prostoru koliko je tu konflikata i kolika je želja Europske komisije i Europske unije da učine nešto što bi taj dio teritorija stabiliziralo, kazao je Vedriš.


-Ulazak Hrvatske poštujući pravila je jedan uspjeh i ne samo za Hrvatsku nego uspjeh i Europske komisije i Europske središnje banke, dodao je Vedriš. 

Slovenija bi trebala najviše profitirati od ulaska Hrvatske u Schengen.


- I zbog kolona i gužvi, ali i zbog skidanja dijela odgovornosti sa svojih leđa tako da možemo reći da su ovdje svi dobitnici. Slovenija je dobila jer će taj teret prenijeti na Hrvatsku, Hrvatska dobiva jer ulazi u europski prostor, Europska komisija je ostvarila svoj strateški cilj i neprijeporno je da u jednom sigurnosnom i vanjskom kontekstu, političkom to je uspjeh svih koji su sudionici, kazao je Vedriš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!