91-godišnjakinja preživjela holokaust, ali ne i rat u Ukrajini

20.04.2022.

19:20

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT

Azovstalj

Azovstalj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ruske snage nastavljaju invaziju velikih razmjera na istočnu Ukrajinu kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad regijama Doneck i Luhansk. Navode da su samo protekle noći pogodili više od tisuću ukrajinskih meta. Istodobno, ukrajinska strana tvrdi da se odupiru svim napadima i da su od početka rata ubili više od 20 tisuća ruskih vojnika, srušili 170 zrakoplova te uništili više od 800 ruskih tenkova. U Kijev je stigao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Posljednje uporište branitelja razorenog Mariupolja, golema čeličana Azovstalj, još nije pod nadzorom ruskih snaga. Nakon nekoliko dana zastoja, dogovoren je humanitarni koridor za izvlačenje napaćenih civila iz tog grada na Azovskom moru...

Divovska čeličana Azovstalj posljednja je utvrda branitelja Mariupolja u kojoj je spas našlo i tisuću civila. Opkoljeni su. Prvi čovjek 36. brigade, koji je već uputio apel i papi Franji, pozvao je svjetske čelnike u pomoć.


- Vjerojatno proživljavamo svoje posljednje dane, ako ne i sate. Neprijateljskih je vojnika deset puta više nego od nas. U prednosti su u zraku, imaju više topova, kopnenih snaga, opreme i tenkova. Mi branimo samo jedan objekt, čeličanu Azovstalj, u kojoj su uz vojnike i civili, koji su postali žrtve ovoga rata. Pozivamo svjetske čelnike da svima pomognu i osiguraju izvlačenje i odlazak na teritorij trećih zemalja, rekao je Sergij Volina, zapovjednik ukrajinske 36. mornaričke brigade.


Branitelji grada još su jednom odbili poziv da se predaju, polože oružje i sačuvaju život.


Bojna Azov preko Twittera poručuje kako nema predaje do posljednjeg metka i da Mariupolj ostaje ukrajinski. Grad, ističu, mora biti ukrajinski kako bi imao sretnu budućnost. Neki tamošnji mediji prenose da je uspjela riskantna operacija - njihov, stručnjaci pretpostavljaju noćni, izlazak iz Azovstalja. U gradskoj su luci navodno pokupili više stotina graničara i policajaca koji su ostali bez streljiva te ih prebacili u tvornicu utvrdu. 


- Mariupolj se drži. Borbe se vode na području tvornice Azovstalj i na drugim područjima. Neprijatelj ondje ima velike gubitke. Danas su najavljeni humanitarni koridori iz Mariupolja. Želim pozvati sve koji mogu da to maksimalno iskoristite, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.


Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergij Orlov ne vjeruje, kaže, Rusima na riječ.


- Siguran sam da neće poštovati danu riječ. Bilo bi dobro kada bi dopustili civilima da napuste područje Azovstalja ili da napuste grad, ali to nisu dopustili 50 dana. Zašto bi sada?, rekao je Orlov.

Michel:To su ratni zločini koji moraju biti kažnjeni i koji će biti kažnjeni


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel doputovao je u iznenadni posjet Kijevu. Sastao se s predsjednikom Zelenskim, a posjetio je i Borodianku.


- Nemam riječi kojima bih izrazio ono što osjećam ne kao predsjednik Europskog vijeća, već kao otac, kao ljudsko biće. To su ratni zločini koji moraju biti kažnjeni i koji će biti kažnjeni. Odlučni smo učiniti sve što možemo kako bismo dali potporu Ukrajini jer želimo pobjedu Ukrajine i iskoristit ćemo sve alate koje imamo u svojim rukama, rekao je Michel.


Ruske snage nastavljaju snažno granatiranje istoka i juga Ukrajine. 


- Raketama, postrojbama i topništvom napali smo 1053 objekta ukrajinske vojne infrastrukture. Među njima je 31 zapovjedna postaja, šest skladišta goriva i 910 neprijateljskih utvrda, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.


Zapad najavljuje slanje dodatne pomoći u oružju. Ukrajina demantira da je dobila avione, no uskoro bi trebala dobiti protuzračnu obranu i teško topništvo. 


- Da smo imali pristup oružju koje nam je potrebno, koje imaju naši partneri i koje je usporedivo s oružjem kojim se koristi Ruska Federacija, već bismo završili ovaj rat. Vratili bismo mir i oslobodili svoj teritorij od okupatora, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

91-godišnjakinja preživjela holokaust, ali ne i ovaj rat


Na ulicama drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva smrt se i danas sije.


- Ovo je strašno, ništa više ne osjećam. Ovdje sam rođena i tu je cijeli moj život, rekla je stanovnica Harkiva Olga.


- Mislim da nemaju izgleda da zauzmu Harkiv. Mogu jedino napasti svime što imaju i sravniti grad sa zemljom. Ali onda neće osvojiti grad, nego samo pepeo, rekao je Roman Dudin, čelnik ukrajinske sigurnosne službe u Harkivskoj oblasti.


Gotovo samo pepeo ostao je od Mariupolja - grada koji je postao simbol nepobjedivosti i upravo zbog toga još više željen trofej okupatoru. U jednom od hladnih podruma, saznaje se, umrla je i 91-godišnja Vanda Obiedkova. Preživjela je holokaust, ali ne i ovaj rat.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!