Ukrajinska vojska u protuofenzivi na jugu zemlje

13.07.2022.

19:39

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT

Ukrajina je započela protuofenzivu na jugu zemlje

Ukrajina je započela protuofenzivu na jugu zemlje

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Ukrajina izvodi raketne napade dugog dometa na ruske snage na jugu zemlje. Udar je slijedio nakon što su iz SAD-a stigli napredni mobilni topnički sustavi HIMARS za koje Kijev kaže da ih njegove snage sve učinkovitije upotrebljavaju.

140. dan je rata. Ukrajina je započela protuofenzivu na području Hersona na jugu zemlje. Snimke ukrajinskih snaga svjedoče, tvrde, o operaciji spašavanja petero Ukrajinaca iz ruskog zarobljeništva.

- Okupatori su već mogli vrlo dobro osjetiti što je moderno naoružanje i nigdje u našoj zemlji koju su okupirali neće imati sigurno zaleđe. Osjetili su da je djelovanje naših jedinica koje štite svoju domovinu mnogo moćnije od bilo kakvih njihovih 'specijalnih operacija'. Ruski se vojnici doista boje naših oružanih snaga - to smo doznali presrevši njihove razgovore, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.


Dok zapadni analitičari procjenjuju da je prvotni cilj Rusije zauzeti cijelo područje Donbasa, Rusija samo ponavlja istu rečenicu od početka invazije.

- Ruske vojne snage nastavljaju posebnu operaciju u Ukrajini, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane Ruske Federacije.

Snimke iz Časiv Jara, gdje je prije 4 dana raketirana peterokatnica, obišle su svijet. Broj mrtvih popeo se već na 47 među kojima je i dijete. Od početka rata u Ukrajini je ubijeno gotovo 350 djece.

Istodobno mediji prenose riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja, opet neizravno, spominje nuklearni rat.

Washington i njegovi saveznici opasno, kaže, balansiraju na rubu otvorenog vojnog sukoba s Rusijom, što znači izravan oružani sukob nuklearnih sila.

A na terenu ni mira, ni primirja nema još na vidiku. Ukrajina isključuje bilo kakav dogovor koji uključuje ustupanje teritorija Rusiji.

- Ukrajinski uvjet za mir je kraj ruske agresije. Ruska Federacija ta je koja govori da je za prekid rata dovoljno da Ukrajina prihvati ruske ultimatume. Tako se ne pregovara. Mi se borimo za našu slobodu, za naš teritorijalni integritet i želimo mir, rekao je Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine.

Vodi se bitka i za ukrajinsko žito. Za istim stolom u Istanbulu Rusija, Ukrajina, Turska i UN razgovaraju o nastavku izvoza ukrajinskog žita preko crnomorske luke Odese u vrijeme kada je sve jača globalna prehrambena kriza.

- Doista naporno radimo, ali još je mnogo posla pred nama, Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Invazija na Ukrajinu izazvala je nestašicu te dramatičan skok cijene žita, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!