08:23 / 25.04.2022.

Autor: Jelena Perleta/HRT

Ukrajina - primirja nema, napadi se nastavljaju

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Invazija na Ukrajinu ušla je u treći mjesec. Nema primirja, napadi se nastavljaju. Ukrajina nudi Rusiji poziv na pregovore uz čeličanu Azovstalj u Mariupolju. U Kijevu su kasno sinoć bili američki državni tajnik i ministar obrane. Nastavljaju se intenzivni diplomatski napori diljem svijeta kako bi se rat u Ukrajini zaustavio.

Više od tisuću žene i djece utočište su pronašli u opkoljenom Azovstalu - neosvojenoj utvrdi branitelja Mariupolja. Na sam Uskrs su poslali poziv u pomoć.

- U ime svih građana Mariupolja, pozivam cijeli svijet da nam pomogne. Želimo živjeti u svom gradu, u svojoj zemlji, normalno i mirno. Umorni smo od stalnih bombardiranja. Koliko dugo će se ovo nastaviti? Pomozite nam! Zaustavite vojnu agresiju Ruske Federacije na moju zemlju. Moja zemlja umire, moj grad je potpuno uništen. Djeca ovdje uvijek plaču, žele se igrati, žele živjeti. Znate li kakve igre igraju ova djeca? Traže pomoć. Zaustavite ovu agresijom, molim vas, rekla je stanovnica Mariupolja sklonjena u Azovstalu.

Ukrajina je pozvala Rusija da se pregovori održe upravo pokraj čeličane koja je postala simbol žestokih borbi i ukrajinskog otpora.

- Pozvali smo Ruse na poseban krug pregovora upravo uz kompleks Azovstala. Pozvali smo naše ruske kolege na pregovore o trenutačnom prekidu vatre, osiguravanju humanitarnih koridora i oslobađanju ili razmjeni naših vojnika za sve ratne zarobljenike Ruske Federacije. Čekamo odgovor Ruske Federacije, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

Ukrajina je izvijestila da su sinoć u Kijev došli američki državni tajnik i ministar obrane. To je potvrdila i američka strana. Nema za sada snimki, ni izjava sa sastanka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ovako je jučer najavio jedan od ciljeva tih razgovora.

- Razgovarat ćemo o oružju koje nam je potrebno i rokovima isporuke. Tijekom prošlog tjedna od SAD-a primili smo signale i poruke, termine vezane uz to, sve se to poboljšalo, rekao je.

Mediji prenose kako prema britanskim obavještajnim izvorima Rusija planira "inscenirani referendum u južnom gradu Hersonu radi opravdavanja okupacije". Neki mediji ocjenjuju da je ruski predsjednik dignuo ruke od pregovora te da počinje velika ruska ofenziva. Istodobno, diplomacija radi u petoj brzini. Danas bi u Ankaru trebao doći glavni tajnik UN-a prije posjeta Moskvi i Kijevu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!