Potres magnitude 7,1 pogodio Filipine, četvero poginulih

27.07.2022.

Zadnja izmjena 12:05

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/Hina/D.S.

Posljedice potresa u gradu Viganu

Posljedice potresa u gradu Viganu

Foto: Public Information Service / REUTERS

Snažan potres magnitude 7,1 pogodio je jutros filipinski otok Luzon. Poginule su najmanje četiri osobe. Oštećen je niz zgrada. Epicentar je bio 11 km istočno od grada Doloresa, a snažna podrhtavanja tla osjetila su se i u glavnom gradu Manili.

Najnaseljeniji dio sjevera Filipina pogodio je snažan potres. Broj poginulih raste iz sata u sat. Ozlijeđeno je više desetaka ljudi. 


Oštećeno je na stotine kuća i zgrada. U najpogođenijim dijelovima prekinuta je komunikacija, nestalo je struje, a oštećene su i brojne prometnice.


- Kako budu pristizale, nastavit ćemo davati informacije. Polako se čiste neprohodne ceste. Osobito je važno da ljudi ostanu u skloništima. Ne možemo im savjetovati povratak domovima čak i ako kuće izgledaju čvrsto. Potrebno ih je provjeriti, rekao je Ferdinand Marcos Jr., predsjednik Filipina.


Iako potresi nisu rijetkost, ovaj je, kažu ljudi, bio strašan. Osjećali su se kao da će se zemlja rastvoriti.


Bolnica u pokrajini Abri evakuirana je nakon što se zgrada djelomično urušila, ali nije bilo prijavljenih žrtava, rekli su dužnosnici. 


Renato Solidum, ravnatelj Državne agencije za seizmologiju, rekao je za radio DZRH da se očekuju snažni naknadni potresi. 


- Fokus pažnje je na Abri i obližnjim pokrajinama. Ovo je velik potres, rekao je Solidum, dodajući da su zabilježena klizišta u nekim dijelovima Abre, posebno u gradu Manabu. 


Abra, pokrajina od gotovo 250.000 ljudi, na sjeveru Filipina, nema izlaza na more. Njene duboke doline i brežuljci okruženi su surovim planinama.


Filipinci još uvijek strahuju i od snažnih naknadnih potresa. U njihovoj su zemlji prirodne katastrofe česte. Filipini se nalaze na seizmički aktivnom pacifičkom vatrenom prstenu, nizu vulkana i rasjeda koji okružuju rub Tihog oceana.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!