Rusija pokrenula masovne udare diljem Ukrajine

18.04.2022.

19:20

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Rusija punom snagom napada cijeli niz ukrajinskih gradova. Rat je ušao u novu fazu eskalacije. Već dva dana nema humanitarnih koridora. Žestoka bitka i dalje se vodi i za strateški važan Mariupolj. Mediji prenose otvoreno pismo zapovjednika ukrajinskih marinaca papi Franji u kojem ga poziva da spasi ljude koji su ostali u gradu i koji su pod teškim bombardiranjem.

Gusti se dim diže iznad jedne od najvećih svjetskih čeličana i uporišta branitelja Mariupolja. Iako u okruženju, poručuju da su krenuli u protunapad. U otvorenom pismu objavljenom u ukrajinskoj Pravdi - prvi čovjek 36. brigade marinaca koji su se nedavno herojskom akcijom pridružili bojni Azov u čeličani, poziva papu Franju da pomogne ljudima Mariupolja. "Nisam, piše, katolik, nego pravoslavac i vjerujem u Boga te da svjetlost uvijek nadvlada tamu. Vjerojatno ste mnogo toga vidjeli u svom životu. Ali siguran sam da nikada nismo vidjeli što se događa u Mariupolju. Jer tako izgleda pakao na zemlji". A Mariupolj, iako sravnjen sa zemljom - još se ne da.

- Ne, grad još nije pao. I dalje postoje naše vojne snage, naši vojnici, borit će se do kraja. A za sada su još uvijek u Mariupolju, rekao je Denis Šmihal, ukrajinski premijer.

Veliki dijelovi toga nepokorenog grada pod nadzorom su ruskih snaga. Prema nekim obavještajnim podacima ondje su i pripadnici posebne ruske plaćeničke Wagner grupe. Upravo je ta grupa, navodno, imala zadatak u Kijevu ubiti ukrajinskog predsjednika, a spominje se i u brutalnim akcijama u Buči. Na ulicama Mariupolja najglasniji su i najbrojniji Čečeni te proruski separatisti.

- Marinci iz Sevastopolja te dobrovoljci iz Krasnodara, Temrjuka i Anapa mnogo pomažu. Dečki su iskusni borci, sirijski veterani, rekao je Andrej, pripadnih vojske proruskih separatista.

Svoje rješenje za pitanje strateški važnog Mariupolja ponudio je pak zarobljeni prijatelj ruskog predsjednika.

- Obraćam se ruskom predsjedniku i ukrajinskom predsjedniku s molbom da me ukrajinska strana zamijeni za branitelje Mariupolja i njegove građane koji su danas ondje i nemaju priliku za siguran izlazak putem humanitarnog koridora, kazao je Viktor Medvedčuk, proruski ukrajinski političar.

Kijev od branitelja Mariupolja ne odustaje. Rusija izvodi snažne masovne udare na području cijele zemlje. Ukrajinski obavještajni izvori upozoravaju da bi uskoro, na pravoslavni Uskrs, posebna meta mogle biti crkve.

- Činimo sve da osiguramo obranu. U stalnom smo kontaktu s partnerima. Zahvalni smo onima koji doista pomažu, ali oni koji imaju oružje i streljivo koji nam trebaju te koče dolazak te pomoći moraju znati da sudbina ove bitke također ovisi o njima. Sudbina ljudi koji se mogu spasiti, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Strašne snimke stižu iz drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva.

- Ondje leži moja kći. Ubijena je..., rekao je Sergej Sirev, orac ubijene.

Smrt je doslovno posijana po ulicama grada.

- Mislim da je to je naš susjed. Mogu li ga vidjeti, pokušati prepoznati?... To je moj ujak. Pokoj mu duši, kazao je stanovnik Harkiva.

Iz Rusije tek ponavljaju da se, kako kažu, specijalna vojna operacija nastavlja. Tvrde i da im sankcije nisu naštetile.

- Sa sigurnošću možemo reći da je politika sankcija prema Rusiji propala. Ekonomska blitzkrieg strategija nije uspjela, štoviše, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Eskalacija napada došla je nakon potapanja ratne krstarice "Moskva" u Crnom moru. Prema nekim procjenama taj 750 milijuna dolara vrijedan i 12 i pol tisuća tona težak takozvani "ponos Rusije" našao se na dnu mora nakon uspješnog ukrajinskog raketiranja. O tome koliko je članova posade poginulo tek se nagađa. Službena Moskva i dalje tvrdi da brod uopće nije raketiran.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!