Rusija nemilosrdno raketira sve više civilnih ciljeva

02.07.2022.

12:14

Autor: Jelena Perleta/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rusija posljednjih dana nemilosrdno raketira sve više civilnih ciljeva

Rusija posljednjih dana nemilosrdno raketira sve više civilnih ciljeva

Foto: National Police of Ukraine / REUTERS

Rusija posljednjih dana nemilosrdno raketira sve više civilnih ciljeva. Dan nakon što je 21 osoba poginula u raketiranju stambene zgrade u Odesi, jutros snažne eksplozije u Mikolajivu. Ukrajina smatra da je riječ o odmazdi za neke poraze, a Ruse optužuju i da su sinoć fosfornim bombama napali Zmijski otok za koji ruska strana tvrdi da su ga napustili u znak dobre volje. Istodobno Ukrajini i dalje stiže pomoć sa Zapada, SAD šalje novi paket naoružanja.

Zračna uzbuna oglašena je jutros u cijeloj regiji Mikolajiv, koja graniči s ključnom ukrajinskom izvoznom lukom Odesom. A strašni prizori nakon jučerašnjeg napada 50-ak kilometara od Odese i dalje obilaze svijet. Među poginulima ima i djece.

- Rusi su gađali stambenu zgradu u Serhijivki nadzvučnim krstarećim protubrodskim projektilom. Takvi projektili tipa X-22 predviđeni su za napade na nosače aviona i druge velike ratne brodove, a ruska vojska njima gađa stambene zgrade u kojima su civili. Riječ je o svjesnom, direktnom ruskom teroru, a ne o nekoj pogrešci ili slučajnom raketnom udaru. Ubijeno je četvero ljudi iz jedne obitelji. Poginuo je 12-godišnji dječak imena Dmitro, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Ukrajina optužuje Rusiju da je sinoć zapaljivim fosfornim streljivom napala Zmijski otok, strateški važnu točku u Crnom moru s koje su se ruske snage povukle. To je uz Odesu važna točka zbog pravca izvoza ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Ukrajina i dalje traži od Turske da zadrži ruski teretni brod koji navodno prevozi 7.000 tona ukradenog ukrajinskog žita.

A u okupiranom Sjeverodonecku preživjelo stanovništvo bori se s nizom nedaća.

- U usporedbi s onim što smo prošli, sada je tiho i mirno, može se reći. Samo pokušavate živjeti sa svim onim što ste vidjeli i preživjeti. Nema vode, nema svjetla. Budućnost je zastrašujuća, nema još razloga za optimizam, rekla je Elena Ivanova, stanovnica Sjeverodonecka.

Iz susjednog Lisičanska bježi tko još može, a to su mahom žene i djeca. Ruske snage tvrde da su zauzele rafineriju na ulazu u Lisičansk, a sada jurišaju na sam grad.

- Grad više ne postoji. Praktično je izbrisan s lica zemlje. Ne postoji više nikakva humanitarna pomoć jer je centar pogođen u napadima, rekla je Nina Bondar, izbjeglica iz Lisičanska.

U više od 4 mjeseca rata poginulo je 344 djece, a gotovo 1000 ih je ranjeno. Rusija je povećala broj raketnih napada na ukrajinske gradove nakon što su njene snage postigle uspjehe na bojištu na istoku Ukrajine. Kao odgovor na pojačane napade stiže novi američki paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 820 milijuna američkih dolara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!