Hrvatska veleposlanica stigla u Lavov i poručila: Moje je srce u Kijevu

05.03.2022.

19:39

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HTV

Veleposlanica Anica Djamic

Veleposlanica Anica Djamic

Foto: Dnevnik / HRT

U zasad mirnom zapadnom dijelu Ukrajine sve se jače osjeća strah od napada. U Lavovu je premješten velik broj veleposlanstava a od ponedjeljka će formalno i službeno veleposlanstvo u tom gradu imati i Hrvatska. U razgovoru s Draganom Nikolićem za Dnevnik HTV-a veleposlanica Anica Djamić poručila je - "Moje srce je u Kijevu".


Iz Kijeva se sada teško probiti, a hrvatska veleposlanica tamo je ostala do kraja sigurnosnih rokova. U Lavov je stigla večeras. Krenuli su u srijedu prijepodne u dugačkom konvoju u organizaciji UN-a, i morali su se razdvajati, kaže. Dobijali su sigurnosne upute prema kojima su se uključivali u različite djelove konvoja.

Automobil veleposlanice ostao je sam 

- Međutim, konvoj je sa svojim djelovanjem završio jučer. Ostali smom sami, ali smo dobivali upute od kolege iz veleposlanstva. Naš se automobil kretao samostalno, ali uz sigurnosne instrukcije, kazala je veleposlanica Anica Djamić.

Veleposlanica je kazala kako neće napuštati Kijev i Ukrajinu dok je tamo i jedan hrvatski državljanin, a na pitanje jesu li svi sigurni odgovorila je: Oni koji su iskazali želju da ostanu, oni su ostali. Takvih je hrvatskih građana u Kijevu troje. A u Ukrajini je 30-tak Hrvata o kojima treba brinuti. Među njima su i novinari, dodala je. 

U Kijevu troje, u Ukrajini tridesetak građana Hrvatske

Izjavila je je kako će se veleposlanstvo i dalje brinuti o evakuaciji hrvatskih državljana ali i o prihvatu humanitarne pomoći. Također je kazala da će svima, koji žele izbjeću u Hrvatsku - to i omogućiti. Nije znala trenutačne brojke, ali je naglasila kako je u kontaktu sa svima koji se time bave i predsjednikom udruge Bila Hrvatska Marinom Lergom. Poručila je kako će ustrojiti što bolji humanitarni koridor.

Tjedan dana ruske invazije u skloništu u Kijevu

Veleposlanica koja je provela tjedan dana ruske u Kijevu i za koju kažu da je osvjetlala obraz hrvatske diplomacije poručila je: Zahvaljujem na tom komplimentu, ali smatram da sam bila tamo gdje sam trebala biti.

- Ovo je bila nužda da se izmjestimo. Ali moje srce je u Kijevu. Pitali su me moji prijatelji iz Kijeva kako sam - odgovorila sam da je moje tijelo u automobilu , moje srce je sa vama, a moj mozak radi sto posto jer osiguravamo humanitarnu pomoć, kazala je veleposlanica Djamić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!