HRT u Ukrajini: Na vidjelo izlaze svjedočanstva preživjelih o mučenjima

17.11.2022.

19:46

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT

Na oslobođenim područjima suočavaju se s posljedicama okupacije

Na oslobođenim područjima suočavaju se s posljedicama okupacije

Foto: REUTERS/Murad Sezer / Dnevnik/HRT

Ruski projektil pao je danas na Odesu, a prema neslužbenim informacijama pogođeno je skladište u blizini položaja ukrajinske vojske. Jedna je osoba ozlijeđena. 


Grad je u polumraku, svijetli samo na mjestima gdje postoje generatori, rekao je Dragan Nikolić javljajući se večeras u HTV-ov središnji Dnevnik uživo iz najveće ukrajinske luke.

- Stigli smo večeras iz Mikolajiva, u kojemu nema vode – ne samo pitke vode, nje nema mjesecima, već vode uopće – u Odesu, koja dva dana ima redukcije struje kako bi se izbalansiralo stanje u nacionalnoj elektroenergetskoj mreži. Ono što je bitno za Odesu jest da je postignut dogovor o produljenju izvoza ukrajinskog žita preko crnomorskih luka za 120 dana, jamci inicijative i dalje ostaju Ujedinjeni narodi i Turska. Dogovor sukobljenih strana po tom pitanju pozdravio je i glavni tajnik UN-a, naglasivši da podupire uklanjanje preostalih zapreka za izvoz hrane i gnojiva iz Ruske Federacije, a što je dio tog dogovora, javio je Nikolić. 


Na nedavno oslobođenim područjima, istočnije od Odese, suočavaju se, pak, s posljedicama ruske okupacije. U Hersonu, u kojega je jučer ušla i naša ekipa, samo šest dana nakon oslobađanja, zasad su pronađena najmanje 63 tijela sa znakovima mučenja. Na području Hersonske oblasti otkriveno je, pak, 436 slučajeva ratnih zločina, te 11 mjesta u kojima su ljudi bili zatvoreni i mučeni. 


- I mi smo jučer posjetili jedan od takvih zatvora gdje se do samo prije tjedan dana mučilo civile, a o čemu polako na svjetlo dana izlaze brojna svjedočanstva preživjelih. Najčešći oblici zlostavljanja zatočenih bili su elektrošokovi, premlaćivanja plastičnim ili gumenim palicama te gušenje stezanjem crijeva za disanje na gas maski stavljenoj na glave zatvorenika, javio je Nikolić.

video thumb

Svaki stanovnik Hersona, svaka generacija, pamtit će po nečemu ružnome život pod ruskom okupacijom i imati doživotne psihičke ožiljke.

- Posvuda se događalo nasilje. Gledala sam kako odvode ljude u zarobljeništvo s povezom preko očiju ili s vrećom na glavi. Držali su ih ovdje i ispitivali, provodili nad njima fizičko, moralno i mentalno nasilje. Svatko je to izdržao kako je mogao, kaže stanovnica Hersona Ljudmila Medvedeva.


- Strašno sam se bojala rata. Sjedili smo kod kuće bez vode i struje. Silno bismo željeli da nam opet dođe struja i voda. Tako nam je teško bez toga. Kad trebamo skuhati nešto za jelo, ne možemo jer nemamo vode. Ali, srećom, već smo si napravili neke male rezerve, kažu malene stanovnice Hersona Veronika i Alja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!