Mrak-Taritaš o uhićenju Horvata: Ne vjerujem da premijer nije znao što će se dogoditi

22.02.2022.

09:28

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: Studio 4 / HRT

Nakon uhićenja i ostavke ministra Horvata te stavljanja mandata na raspolaganje, HDZ je odbacio mogućnost rekonstrukcije Vlade i prijevremenih izbora, što bi se trebalo potvrditi nakon skorog sastanka s koalicijskim partnerima.

Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a rekla je u "Studiju 4" kako su jedino rješenje prijevremeni izbori, no istaknula je kako ta odluka nije u rukama oporbe.

- Zamislite vi situaciju da je rasprava bila u srijedu, da je Plenković branio Horvata, da je u petak vladajuća većina dala povjerenje ministru, a da je to uhićenje bilo recimo friško iza toga. Imam previše godina i iskustva da vjerujem da se stvari događaju slučajno. Moja prva reakcija, kad sam vidjela da je policija ušla u kuću ministra, bila je "pa mogli su ga jednostavnije smijeniti". Apsolutno je Horvat bio nesposoban ministar. Hoće li izbori biti ili ne, ne odlučujemo mi, nego vladajuća opcija, mi samo moramo reći da ova Vlada ne vodi zemlju onako kako treba, da se u obnovi pokazala nesposobna, rekla je Mrak-Taritaš.

- Od moguća 72 potpisa, skupila sam 62 za opoziv Horvata. Nije tajna kojoj opciji Zekanović pripada, samo dvoje zastupnika oporbe koji su bili dostupni rekli su da ne žele potpisati, jedan od njih je Zekanović. Ima pravo reći da pripada drugoj opciji.

Mrak-Taritaš ponovila je kako Vlada ne radi dobro svoj posao.

- Lošu sliku, kad govorimo o curenju informacija, čine sam DORH i USKOK. Ne može na čelu DORH-a biti osoba koja ne govori istine, koja dođe pred saborske zastupnike i izmotava se. To je nedopustivo, to daje ružnu sliku. Fama da je to neovisno, sjetite se presice na koju je s premijerom došla čelna osoba DORH-a, to se tako ne radi. Ne mislim da premijer nije znao za to što će se dogoditi. Kako su se kamere našle pred kućom ministra Horvata u 6 sati? Nisam ih ja zvala, rekla je saborska zastupnica.

Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik, rekao je kako su uhićenja ministara odnosno njihove smjene postali učestali, no dodao je da je uhićenje Horvata i kod njega izazvalo iznenađenje.

- Što se tiče premijera, jedim dijelom se moram složiti s njim, s obzirom na to da smo u srijedu trebali raspravljati o podršci Horvatu, iznimno je zanimljivo kako je baš prije rasprave u Saboru došlo do njegova uhićenja, a prije četiri godine je napravljen navodni delikt. U tom kontekstu ima par koincidencija koje možda nisu koincidencije. Ne želim se miješati u rad DORH-a. Najveći problem je potencijalno kazneno djelo. Ali možemo komentirati i činjenicu da cure informacije, što nije dopustivo, rekao je.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!