09:27 / 15.02.2022.

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Matić: Scholzova diplomatska misija mogla bi uroditi plodom

Srećko Matić

Srećko Matić

Foto: Studio 4 / HRT

Njemački kancelar Olaf Scholz jučer je bio u Kijevu, a danas boravi u Moskvi. Iako je Scholz jučer poručio kako NATO na namjerava u svoje članstvo primiti Ukrajinu, Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea, istaknuo je kako Scholz nije rekao da to neće jednog dana biti tema. Matić je rekao u "Studiju 4" kako bi, sudeći po signalima koji stižu iz Kijeva i Moskve, njegova diplomatska misija mogla uroditi plodom.

- Za to postoji nekoliko indicija, i nastupi Putina i njegovog ministra unutarnjih poslova koji su između redaka signalizirali spremnost na otvaranje dijaloga. Čini se da se otvara prostor za to. Scholz slijedi staru njemačku strategiju vanjske politike, oni to nazivaju strategija ambigviteta, odnosno dvoznačnosti. Na jednoj strani pojačavaju pritisak na Rusiju, kažu da su spremni na uvođenje velikih sankcija, a na drugoj strani poručuju da su spremni na daljnje razgovore, rekao je Matić.

Otvoreno je pitanje da li Njemačka vanjska politika prema Rusiji zadnjih godina daje rezultate. Sličnu strategiju vodila je Angela Merkel koja je ostala s Putinom u dijalogu čak i u trenucima kad je Njemačku i Rusiju odvajalo više stvari nego što ih je spajalo, poput aneksije Krima.

- Promatračima izvana čini se da Nijemci želi "i jare i pare". Oni kažu da su solidarni s Ukrajincima, ali im ne daju ono što žele - oružje. Oni kažu da su solidarni s Amerikancima, ali ne daju Bidenu jasno obećanje, barem ne javno, da je u slučaju ruske agresije na Ukrajinu Sjeverni tok 2 doista mrtav. S druge strane, Rusima kažu da su spremni na najveće moguće sankcije, ali ne kažu javno da će se Rusija u tom slučaju morati oprostiti od Sjevernog toka 2, koji je itekako važan Rusiji i Njemačkoj, rekao je Matić.

Njemačka ovisi o ruskom plinu

Njemačka ovisi o ruskom plinu te će Scholz zasigurno s Putinom razgovarati o Sjevernom toku 2.

- Ali on to ne želi javno reći, izbjegava posljednjih tjedana i spomenuti tih par slova, nije ih spomenuo u Washingtonu, Berlinu niti Kijevu. Pretpostavljamo da će u susretu s Putinom reći što bi se moglo dogoditi da se dogodi agresija. Nijemcima je u interesu suradnja. Oni pokušavaju provocirati i pokrenuti promjene i na unutarnjem planu u Rusiji i drugim zemljama ekonomskim odnosima, a ne isključivo pritiskom i ultimatumima, rekao je Matić.

- Sjeverni tok 2 zanimljiv je za Njemačku ne samo zbog zemnog plina. Naime, te cijevi Sjevernog toka 2 nisu pogodne samo za transport plina, već u dogledno vrijeme manjim korekcijama mogu biti pogodne i za transport eventualno vodika iz Sibira u Njemačku. Njemačka je itekako zainteresirana za forsiranje strategije vodika, to stoji u koalicijskom ugovoru i to vide kao jedan od glavnih alata za postizanje nulte stope emisija, pojasnio je Matić.

Teška situacija u Ukrajini

Scholz je podsjetio Ukrajince da je Njemačka u zadnje dvije godine isplatila gotovo dvije milijarde eura izravne pomoći te da na pomoć Zapada i EU-a Kijev i dalje može računati.

- Ukrajina je u teškoj situaciji. U slučaju da Sjeverni tok 2 proradi, to bi značilo da ruski plin zaobilazi Ukrajinu i da ona ostaje bez prihoda od tranzita plina. Njemačka to želi nadoknaditi u smislu uključivanja Ukrajine u zelenu tranziciju EU-a.

Nijemci smatraju kako slanje oružja u konfliktne regije nema smisla.

- Postoje iznimke, ali puno važniji je razlog što smatraju da bi isporuka oružja Ukrajini dodatno povećala tenzije te da ona nema nekog praktičnog smisla jer, kako kažu vojni stručnjaci u Njemačkoj, čak i kad bi de oružje godinama isporučivalo to još uvijek ne bi bilo dovoljno da se Ukrajina izjednači s vojnom sposobnošću Rusije, rekao je Matić.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

- Njemačkoj predstoji otvaranje s prvim zrakama proljetnog Sunca. Najavljuju se značajnija otvaranja, u nekoliko koraka. Sutra se održava novi sastanak Savezne vlade i predstavnika saveznih zemalja na kojem bi se trebali dogovoriti konkretni potezi - u tri koraka od povećanja broja ljudi na privatnim druženjima, otvaranja gastronomije te kulturnih i sportskih događanja i slično. Za to postoji nekoliko razloga, usprkos povećanom broju inficiranih situacija u bolnicama nije tako loša kako su se mnogi pribojavali, rekao je Matić.


- Situacija je dobra u ovom trenutku i nudi razloga za otvaranje. Nisu se obistinile crne prognoze, zaključio je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!