Šentija Knežević: Nismo zadovoljni odazivom na prvu i drugu dozu cjepiva u Zagrebu

03.02.2022.

09:46

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Mirela Šentija Knežević

Mirela Šentija Knežević

Foto: Studio 4 / HRT

Prema najnovijim podacima 1881 novooboljela osoba zabilježena je u gradu Zagrebu, zaključno s jučerašnjim danom preminulo je devet osoba. Još uvijek možemo reći da smo od ukupno 2000 obavljenih PCR testiranja negdje na 70 posto pozitivnih rezultata, rekla je u "Studiju 4" Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Došlo je do reorganizacije cijepljenja u Zagrebu. Građani se mogu cijepiti na sljedećim lokacijama: Ninska 16, Prilaz baruna Filipovića 11, Avenija Većeslava Holjevca 25 i Velesajam.

- Na cjepnim punktovima odaziv građana iznosio je dnevno do 5000, a sada imamo od 500 do 1000, to je zaista veliko smanjenje. Iz toga razloga odlučili smo smanjiti punktove, rekla je.

Jučer se cijepilo 800 građana s područja Zagreba.

- Već duže vrijeme nismo zadovoljni odazivom na prvu i drugu dozu, zabilježen je veliki porast što se tiče boostera, ali zamjetno je da je u siječnju smanjen odaziv na cijepljenje.

Na testna mjesta i dalje je veliki pritisak.

- Već duže vrijeme nismo imali preko 30 slobodnih postelja, konkretno u Klinici za infektivne bolesti i u nekim drugim ustanovama. Zbog rasterećenja bolničkog sustava, reorganizirali smo Rockfellerovu koja je zbrinjavala bolesnike koji su bili premješteni iz akutnih bolničkih sustava, smanjili smo broj kreveta s 32 na 11, rekla je.

U Zagrebu je uspostavljeno post COVID savjetovalište za pomoć djeci i mladima koji imaju psihičkih poteškoća.

- Djeca su u posljednje dvije godine izložena dodatnom stresu ako govorimo o pandemiji, ako su i sami bili bolesni, a Zagreb je specifičan jer su naši sugrađani bili pogođeni i potresom. Od siječnja smo uposlili dodatna četiri klinička psihologa koji imaju veliko iskustvo u radu s djecom i mladima, rekla je Šentija Knežević.

Savjetovalište je namijenjeno za svu djecu i mlade do 29 godina.

- Pružat će individualni programi za djecu i roditelje, grupni pristup specifičnoj problematici na razini obitelji, imat ćemo online savjetovanja. Želimo unaprijediti suradnju sa školama, posebno onima koje nemaju psihologe, a koji prvi mogu prepoznati problem i uputiti djecu u odgovarajuće institucije.

Za savjetovalište nije potrebna uputnica liječnika, nego dijete dolazi u pratnji roditelja na psihološku obradu ukoliko je primjećeno da se nešto događa, a djecu mogu upućivati škole i školski liječnici.

Šentija Knežević upozorila je na alarmante podatke o porastu suicida kod djece i mladih.

- Imamo preko 50 posto povećanje broja suicida među djecom i mladima od 15-29 godina, te preko 500 na razini Hrvatske. To je porazna statistika koja govori da je nužno obuhvatiti sve dobne skupine što prije i raditi primarnu prevenciju, rekla je.

U suradnji sa Zagrebačkim sveučilištem od 1. ožujka jednom tjedno djelovat će savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje u Heinzelovoj 62A.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!