13:34 / 07.09.2021.

Autor: Ivica Grudiček/HRT/HinaV.G.

Jandroković se sastao sa Sobotkom: Cilj nam je stabilno susjedstvo

Gordan Jandrković

Gordan Jandrković

Foto: Izvor / Zoran Cindrić

O migrantskoj krizi, pandemiji i klimatskim promjenama razgovara se na svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata Interparlamentarne unije u Beču, na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Na marginama konferencije Jandroković se poslijepodne sastao s predsjednikom parlamenta Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, a glavna je tema bila novi potencijalni migrantski val koji prijeti Europi.


Stabilnost u susjedstvu Hrvatske važna je za efikasan odgovor na mogući migrantski val, izjavio je u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Pitanje migracija jedno je od ključnih pitanja sigurnosti naših dviju država, rekao je Jandroković novinarima nakon sastanka s Wolfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta.

- Jako je važno surađivati, razmjenjivati informacije. Jako nam je važno da države u našem susjedstvu budu stabilne, dodao je Jandroković.

Istaknuo je da se u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji "ne događaju procesi koji baš idu u prilog tome da će se regija stabilizirati i da će kroz to onda zemlje postati članice Europske unije u skoroj budućnosti".

- Nama je u interesu da nam je susjedstvo stabilno, posebice s obzirom da ne znamo što nas čega kada je pitanju migrantska kriza. Jako je bitno da sve zemlje na tom potencijalnom migrantskom valu, budu usredotočene na zaštitu granica, poručio je Jandroković.

Predsjednik Sabora ocijenio je da su hrvatsko-austrijski odnosi "tradicionalno dobri i prijateljski", naglasivši da je Austrija najveći ulagač u Hrvatsku i jedan od najvažnijih trgovinskih partnera.

- Potpora Austrije kada su u pitanju schengen, euro i članstvo u OECD-u, nama je iznimno bitna, rekao je Jandroković.

Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu

Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu, pogotovo u turističkim zemljama poput Hrvatske, poručio je u utorak u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Pandemija nas je naučila važnosti multilateralizma. Moramo ubrzati naše globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena i potaknuti zelenu tranziciju i gospodarski rast, rekao je Jandroković na Petoj svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata Interparlamentarne unije u Beču.

- Očuvanje okoliša pridonosi prosperitetu, osobito u zemljama čija gospodarstva ovise o turizmu, poput Hrvatske, istaknuo je.

Predsjednik Hrvatskog sabora smatra da su "suradnja, promjena pristupa i pronalaženje ravnoteže između gospodarskog rasta i kvalitete života ključni su za stvaranje održive budućnosti".

U Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030. naglasak je upravo na održivom gospodarstvu, zelenoj i digitalnoj tranziciji te na "dobrobiti" građana, kazao je Jandroković.

- Ne radi se samo o gospodarskom rastu, već, što je još važnije, i o prosperitetu, blagostanju, ravnoteži između privatnog i poslovnog života i kvaliteti života. Također se radi o pristupačnosti sustava zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja itd., dodao je.

Jandroković se osvrnuo i na pandemiju covida-19 koja će "ostaviti trajan trag u svijetu kakvog poznajemo, uzrokujući promjene" načina života, obrazovanja, komuniciranja itd.

Interparlamentarna unija je međunarodna organizacija 179 nacionalnih parlamenata.

Jandroković će se u srijedu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Austriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!