15:07 / 10.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT/V.G.

Konferencija o budućnosti Europe: Fokus na dijalogu s građanima

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Foto: Studio 4 / HRT

U Bruxellesu je potpisana deklaracija o Konferenciji o budućnosti Europe. Potpisali su je predsjednici Parlamenta David Sassoli, predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen te u ime Vijeća portugalski premjer Antonio Costa. Početak toga dvogodišnjeg procesa koji podrazumijeva prikupljanje mišljenja građana o tome kako Europa treba izgledati, bio je odgođen zbog pandemije.

- Današnje potpisivanje Deklaracije je čin dobre volje između tri institucije i konferencija će službeno biti lansirana na Dan Europe 9. svibnja u Strasbourgu, koji je srcu EU, rekla je u emisiji "Studio 4" Dubravka Šuica, povjerenica Europske komisije.

Šuica je rekla da će Konferencija trajati malo više od godinu dana, a ne dvije godine.

- Razlozi su što drugu polovinu mandata moramo iskoristiti da reagiramo temeljem onog što će nam građani reći tijekom Konferencije. Cilj je razgovarati sa svima diljem EU, čak i s euroskepticima, kako bismo čuli njihove probleme i prijedloge i kako bismo ih uvrstili u sljedeće dvije i pol godine našeg mandata u naše zakonodavne postupke, dodala je Šuica.

Rekla je kako je cilj da građani doživljavaju EU kao nešto što im je blisko, a ne da se zakoni i odluke donose u tzv. briselskom pubu.


- Želimo da građani imaju osjećaj da utječu na donošenje odluka. To nije jedna konferencija, to je niz različitih događaja koji će uključiti sve građane EU, rekla je Šuica.

Građanima će, dodaje, odgovoriti i informirati ih o onome što su zaključili, što dosad nije bio slučaj.

- Organizirali smo višejezičnu digitalnu platformu na koju ćete se moći prijaviti, organizirati događaj, ali ćete imati obvezu doći na platformu i reći koji su zaključci. Svaka udruga i građanin će se moći prijaviti na platformu, ali mora prijaviti naslov i organizaciju događaja i kad završi mora se vratiti s izvješćem. Temeljem tih zaključaka će EK komisija analizirati što su građani predložili i pokušati to predočiti u konkretne prijedloge, rekla je Šuica.

- Nadamo se velikom uspjehu jer smo shvatili da postoji praznina između građana i političara i želimo tu prazninu premostiti. Nadam se da će u Hrvatskoj biti interesa za sudjelovanje, dodala je.

Šuica je istaknula kako teme nisu ograničene te da građani mogu predložiti što god ih interesira. Vjeruje kako će, s obzirom na pandemiju koronavirusa, posebno zanimanje biti za zdravlje.

- Bit će razgovora i o insititucionalnim promjenama jer se približavamo 2024. kad će biti opet europski izbori na koje želimo izaći s jasnim pravilima, rekla je.

Šuica je na kraju pozvala i sve Hrvate da se uključe u Konferenciju i odluče o svojoj sudbini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!