12:56 / 13.11.2021.

Autor: Gordan Žvanović/T.D./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Nizozemska prva u zapadnoj Europi ponovno uvela djelomično zatvaranje

Zatvaranja po Europi

Zatvaranja po Europi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog brzog širenja virusa Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je države sa sve većim brojem zaraženih koronavirusom da ne kasne s pooštravanjem zaštitnih mjera. Nizozemska je prva u zapadnoj Europi ponovno uvela djelomično zatvaranje.


Žestoki prosvjedi u Hagu zbog novog zatvaranja. Kako bi rastjerala prosvjednike policija je upotrijebila i vodene topove.

- Prava je šteta što se restorani i barovi ponovno moraju ranije zatvarati. Pa imamo COVID propusnice koje su dobro funkcionirale, naglasila je Michelle Ypelaar, konobarica.

Kako bi se obuzdalo ubrzano širenje zaraze, vladinim epidemiološkim mjerama obuhvaćene su i trgovine te sportski događaji.

- Stožer nam je savjetovao da ograničimo društvene kontakte na najmanju moguću mjeru i smanjimo širenje zaraze ovom velikom akcijom tijekom nekoliko tjedana. Virus je prisutan posvuda, u cijeloj zemlji i u svim dobnim skupinama, rekao je Mark Rutte, nizozemski premijer.

Novu karantenu planira i Austrija, ali samo za necijepljene. Od ponedjeljka bi ograničenja trebala biti uvedena u Gornjoj Austriji i Salzburgu, a vjerojatno će se proširiti na cijelu državu. Necijepljeni neće smjeti napuštati svoje domove, osim zbog odlaska na posao, kupnje hrane i tjelovježbe.

U Njemačkoj je broj novozaraženih skočio na 50 tisuća. Više je bolnica iz najpogođenijih regija moralo svoje pacijente poslati u regije gdje je zdravstveni sustav pod manjim pritiskom. Zbog velikog priljeva novih pacijenata oboljelih od COVID-a jedinica intenzivne njege u Münchenu pred kolapsom je. 

- Puni smo. Popunili smo sve kapacitete i ne možemo primiti više pacijenata. Broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega, udvostručio se, naglasio je Niklas Schneider, liječnik na odjelu intenzivne njege.

A u Melbourneu tisuće ljudi na velikom prosvjedu protiv prisilnog cijepljenja u saveznoj državi Victoriji. Iako je cijepljenje u Australiji dobrovoljno i na to se već odlučilo više od 83 posto starijih od 16 godina, pojedine savezne države uvele su obvezu cijepljenja za brojna zanimanja, a necijepljenima primjerice zabranile odlazak u restorane i na koncerte.

A Kinezi su predstavili novo cjepivo protiv COVID-a koje bi ovaj način imunizacije moglo približiti barem nekim njegovim protivnicima. Cjepivo koje se inhalira u drugoj je fazi testiranja, a pokazalo se da samo petina doze koja se daje kod standardnih cjepiva pruža jednaku zaštitu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!