Partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije

17.11.2022.

Zadnja izmjena 19:58

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/Hina/M.Š./D.S.

Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES Forum

Hrvatsko-španjolski IFMIF-DONES Forum

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Drugi dan službenog posjeta Hrvatskoj španjolski kralj Filip VI. u društvu domaćina, predsjednika Milanovića sudjelovao je na forumu IFMIF-DONES. Riječ je o strateški važnom projektu za Europsku uniju, koji predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, kao održivog izvora energije. U njemu bi svoje mjesto trebali naći naši znanstvenici kao i hrvatske visokotehnološke tvrtke. 

Projekt DONES okupio je hrvatske i španjolske znanstvenike i predstavnike visokotehnoloških tvrtki. Surađivat će na ispitivanju materijala potrebnih za gradnju prve europske demonstracijske elektrane u španjolskoj Granadi, koja će struju proizvoditi nuklearnom fuzijom. 


- Ovaj je projekt jako važan za Hrvatsku. Pogled na kartu Europe, kad je riječ o fuziji, pokazuje da se unatoč veličini Hrvatska ističe po produktivnosti naših znanstvenika i sudjelovanju naših tvrtki u poslovima vezanim uz ITER i DONES, rekao je predsjednik Zoran Milanović.


- Ovaj je program dokaz važnosti koju mi, u Hrvatskoj i Španjolskoj, dajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnom planu briljantan primjer izvrsne suradnje i partnerstva naših dviju zemalja, istaknuo je španjolski kralj Filip VI. 


Ministri znanosti Hrvatske i Španjolske potpisali su Memorandum o suradnji na izradi programa.


- Bez ovih istraživanja u kojima Hrvatska sudjeluje ne može se naravno pristupiti izgradnji prvog takvog eksperimentalnog fuzijskog reaktora, koji bi onda mogao poslužiti za izgradnju drugih, naveo je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.


Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti, ističe da je vrijednost projekta 707 milijuna eura, a Hrvatska će donirati 5 posto i to ne u gotovini, nego u opremi koja će biti proizvedena u Hrvatskoj. 


- Govoreći iz iskustva, rad na nuklearnoj elektrani, samo na cijevnim sustavima, na turbini i na nuklearnom dijelu, pomoćnim objektima, to je za tvrtku najmanje 100 milijuna eura, kazao je Ivan Križanović iz tvrtke Monting power systems.


Dobra suradnja u području energetike i izvrsni međudržavni odnosi Hrvatske i Španjolske bili su teme razgovora i tijekom sastanaka kralja Filipa VI. s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem


HGK je prije izvijestio da je potpisao sporazum o suradnji sa španjolskim udruženjem tvrtki u znanstvenoj industriji Ineustar i Gospodarskom komorom Granade, inače lokaciji Donesa. Ti sporazumi temelj su za zajednički nastup sa španjolskim tvrtkama unutar realizacije Donesa.

- Nedavna događanja u Europi i svijetu pokazuju koliko je važna posvećenost energetskim strategijama, obnovljivim izvorima energije i čistoj energiji i to je jedini realni izbor ako želimo zaštititi nacionalne interese, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Snažno podupiremo sudjelovanje znanosti u osiguravanju energije budućnosti u ovom projektu, kao i naše tehnološke tvrtke, dodao je.

Investicijski fond Dones.hr čine Institut Ruđer Bošković i još pet znanstvenih ustanova te Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!