Vučić: Nikad neću potpisati priznanje Kosova niti članstvo u UN-u

28.02.2023.

Zadnja izmjena 23:35

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT/IMS

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic/ATAImages / Pixsell

Aleksandar Vučić rekao je u utorak da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni članstvo u UN-u, dodajući da je to rekao svim europskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

video thumb

Vučić je u utorak u opsežnom intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RST), nakon sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu sa čelnicima EU-a i kosovskim premijerom, naveo kako je to bio "razgovor", ali da ništa nije dogovoreno i da je prihvaćeni plan samo "okvir pregovaračkog procesa".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell objavio je u ponedjeljak kasno navečer da su čelnici Srbije i Kosova podržali prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se danas da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije", rekao je Borrell u ponedjeljak navečer nakon sastanka s dvojicom čelnika u Bruxellesu.

Obje strane su izrazile spremnost početi s provedbom sporazuma, dodao je, te najavio novi sastanak o aneksu u kojem će se definirati provedba.

Dok je Vučić medijima u ponedjeljak navečer rekao kako ništa nije prihvaćeno i potpisano jer tek treba napraviti "mapu puta o provedbi", kosovski premijer Kurti ustvrdio je da je on htio potpisati tekst, no da je druga strana to odbila učiniti.

Nismo se dogovorili, razgovarat ćemo i bit će još razgovora. Ništa više od toga, ponovio je u utorak navečer Vučić, kategorički ustvrdivši kako neće sudjelovati "u implementaciji nekih stvari", slijedeći crvene linije državnih i nacionalnih interesa.

- Meni je rečeno da nema pregovaranja o tome. Ponavljam peti put, neću sudjelovati u implementaciji nekih stvari. Evo deseti put da ponovim. Rekao sam i (francuskom predsjedniku Emmanuelu) Macronu i (njemačkom kancelaru Olafu) Scholzu i (posebnom izaslaniku EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavu) Lajčaku i (visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu) Borrellu - dok sam predsjednik Republike, neću potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova, niti članstvo u UN-u, istaknuo je Vučić.

On je istaknuo kako je svjestan da je "99,99 posto Albanaca za nezavisno Kosovo" i "da se tu ništa neće promjeniti", ali je naglasio da se "više nikada neće dogoditi rat".

Naglasio je kako s Albancima želi "napraviti racionalne kompromise da normalno živimo".

Na pitanje kakav manevarski prostor postoji s obzirom na to da europski plan, koji podržava i SAD, predviđa da se Srbija neće protiviti prijemu Kosova u međunarodne organizacije i podrazumijeva li to i prijem u UN, Vučić je rekao kako su "šanse da se tu nešto promjeni nikakve".

- Sada treba napraviti implementacijski plan i mapu puta, da vidimo šta to primjenjujemo, ali ja neću implementirati članstvo u UN-u niti bilo šta slično. O svemu drugom sa spreman pregovarati, ali to neću potpisati, ponovio je Vučić.

Naveo je da će se u okviru plana raditi na uređenju carinskih odnosa, pečata, slobode protoka roba, kapitala, usluga i drugim životnim problemima. Dio implementacije plana bit će i posebna prava i eksteritorijalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, gdje je formalno sjedište poglavara SPC-a.

On je o obvezi Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. da formira Zajednicu srpskih općina, što podupiru i SAD i EU, a ključni je preduvjet Beograda za početak primjene plana, rekao da "nigdje Briselskim sporazumom nije predviđeno nezavisno Kosovo, a ZSO je itekako predviđena", ali da Kurti to odbija provesti.

Vučić je izrazio uvjerenost da Kosovo neće uskoro formirati ZSO, "možda za nekoliko mjeseci, možda mnogo dulje", dodajući da će se moći početi razgovarati o drugim stvarima i provedbi plana tek kada Priština to učini.

- Za Srbiju je sada važno da čuva mir, svoju djecu i svoje vitalne državne i nacionalne interese, rekao je srbijanski predsjednik.

Vučić pod pritiskom desne oporbe zbog plana za Kosovo


Nakon sinoćnjeg višesatnog sastanka u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrellom srbijanski predsjednik i kosovski premijer podržali su prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da ga počnu provoditi. Napokon je otkriveno i što stoji u tekstu sporazuma koji ima kratku preambulu i 11 članaka, a podržava ga svih 27 članica unije.


Srbija i Kosovo priznaju da su nepovredivost granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir, stoji u Sporazumu o normalizaciji odnosa tih dviju zemalja koji je objavila Europska unija. Nakon višesatnih pregovora postignut je načelni dogovor.

- Oba čelnika pokazala su odgovornost i spremnost na pronalaženje rješenja. Drago mi je što mogu objaviti da se predsjednik Vučić i premijer Kurti slažu da daljnja rasprava o prijedlogu Europske unije nije potrebna. Obje su strane izrazile spremnost da će brzo krenuti u implementaciju ovog sporazuma, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku. Obje strane su izrazile spremnost početi s provedbom sporazuma, dodao je, te najavio novi sastanak o aneksu u kojem će se definirati provedba.

O detaljima implementacije razgovarat će se sredinom ožujka u Sjevernoj Makedoniji. U tekstu sporazuma stoji da će dvije strane razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava, te da će međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate.

- Smatram da je šteta što sporazum nije potpisan budući da smo se svi složili. Potvrda prihvaćanja sporazuma trebala je nastupiti potpisivanjem, ali odluka srbijanske strane bila je da ne potpiše sporazum premda su ga prihvatili, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer.

Nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu, građani Kosova ostali su skeptični.

- Srbija nikad nije potpisala sporazum dok nisu bili prisiljeni. Ne očekujem ni da će ovaj sporazum biti potpisan, rekao je Shyqeri Obertinca, građanin Prištine.

- Srbija je uvijek radila probleme i nisu odustajali sve do posljednjeg trenutka. Poznaju samo zakon sile, rekao je Lutfi Qehaja, građanin Prištine.

Srbijanski predsjednik medijima je rekao kako ništa nije prihvaćeno i potpisano jer tek treba napraviti, kako kaže, "mapu puta o provedbi." Rekao je i da se nadao kompromisima, na koje premijer Kurti nije bio spreman.

- Ja sam, naravno inzistirao na Zajednici srpskih općina i to se podrazmijeva i kad su u pitanju europski predstavnici. Gospodin Kurti nije bio spreman to prihvatiti sada, hoće li u budućnosti vidjet ćemo, rekao je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je za utorak navečer na nacionalnoj televiziji (RTS) obraćanje u povodu europskog plana za Kosovo, s kojim se u ponedjeljak načelno suglasio u Bruxellesu, nakon što ga je oporba, posebno desna, dočekala na nož pripisujući mu izdaju nacionalnih i državnih interesa.

Zastupnici četiri parlamentarne stranke desnice, Dveri, Zavetnici, Nova demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije, zatražili su u utorak od Vučića da podnese ostavku u roku od nekoliko dana jer je prihvatio francusko-njemački plan za Kosovo. Poručili su da se "mora spriječiti rušenje ustavnog poretka Srbije, izdaja i kapitulacija" ocijenivši da taj plan predstavlja "secesiju i priznanje neovisnosti Kosova".

- Da sam ja prihvatio implementaciju ovakvog sporazuma prije 10 godina, iste noći bismo imali nasilne demonstracije naprednjaka, radikala i ostalih 'patriota', objavio je na Twitteru tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić, danas vođa izvanparlamentarne Socijaldemokratske stranke.

Pritisci na Vučića dolaze u danu kad je u Beogradu s Europskom unijom potpisan sporazum o prvoj tranši od ukupno 600 milijuna eura nepovratne pomoći Unije za rekonstrukciju pruge Beograd.Niš na europskom koridoru 10.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!