Masovni pomor ribe zbog toplinskog vala

18.03.2023.

22:32

Autor: Gordan Žvanović/T.D./Dnevnik3/IMS/HRT

Pomor ribe

Pomor ribe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Stanovnike gradića Menindee s jugoistoka Australije šokirao je prizor milijuna uginulih riba u rijeci Darling-Baaka. Nezapamćen pomor ribe posljedica je toplinskog vala.

Dokle god pogled seže, rijeka Darling-Baaka ne vidi se od mrtve ribe koja pluta njezinom površinom. Nova pošast biblijskih razmjera pogodila je stanovnike gradića Manindeea koji se tek oporavljaju od velike poplave. 

- Ovo je teško za razumjeti. Prošli smo brigu zbog poplave i taman počeli raščišćavati, a onda se dogodilo ovo. Smrad je užasan i strašno je vidjeti svu tu ribu mrtvu, naglasila je Jan Dening, stanovnica Menindeea.

Smrad ne smeta tisućama ptica koje su se došle počastiti kapitalnim primjercima košćate haringe, smuđa i šarana. Ali stanovnici su se vodom iz rijeke koristili za pranje robe i tuširanje, no sada je neupotrebljiva. Masovni pomor ribe uzrokovale su niske razine kisika u rijeci, uslijed poplava i iznimno toplog vremena, tvrde nadležne institucije. 

- Ovaj događaj posljedica je toplinskog vala u Novom Južnom Walesu koji dodatno opterećuje ekosustav već izložen ekstremnim uvjetima zbog poplava širokih razmjera, stoji u priopćenju Odjela za primarne industrije Novog Južnog Walesa.

Temperature na tom području prelaze 40 stupnjeva Celzijevih, a toplinski valovi uslijed klimatskih promjena sve su češći i intenzivniji. Za domorodačko stanovništvo, život i egzistencija vezani su uz rijeku i ribolov.

- Rijeka za nas ima kulturnu i duhovnu važnost. Aboridžini u ovakvim trenucima osjećaju beznađe, a nitko za to ne preuzima odgovornost. Mi samo želimo sačuvati zdravu rijeku, rekla je Michelle Kelly, glasnogovornica Zemaljskog vijeća Aboridžina u Menindeeu.

Pomor ribe na tom se području dogodio i 2018. te godinu poslije. Problem je i tada predstavljala loša kvaliteta vode, ali i nagle promjene temperature.video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!