U Ukrajini je oko 0°C, a energetska infrastruktura i dalje je pod napadima

26.11.2022.

19:09

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Vatrogasci gase požar u termoelektrani oštećenoj u ruskom napadu, arhivska fotografija

Vatrogasci gase požar u termoelektrani oštećenoj u ruskom napadu, arhivska fotografija

Foto: State Emergency Service of Ukraine / REUTERS

Temperature u Ukrajini koja i dalje trpi ruske udare na energetsku infrastrukturu kreću se oko nule. Na sjeveru zemlje u danima koji slijede spuštat će se i na minus pet Celzijevih stupnjeva. U takvim uvjetima - bez grijanja i s čestim prekidima u opskrbi strujom i vodom, raste strah građana od nadolazeće zime. Na meti kritika predsjednika Zelenskog našao se prvi čovjek Kijeva Vitalij Kličko. Nije zadovoljan pomoći koju lokalne vlasti pružaju ugroženim stanovnicima glavnoga grada.

Nakon intenzivnih ruskih napada sredinom tjedna, bez struje su i dalje stotine tisuća stanovnika ukrajinske prijestolnice. Mnogi su bili i bez grijanja, pa je gradonačelnik Kijeva posjetio jednu od najvećih gradskih toplana.

- Želim zahvaliti svim zaposlenicima kijevske toplane. Riječ je o više od 3000 ljudi koji su radili dan i noć kako bi danas 97 posto domova u našem gradu imalo grijanje, kazao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Kličko se ozbiljno prihvatio posla nakon što ga je sinoć kritizirao predsjednik Zelenski. Poručio mu je da u Kijevu nije osigurao dovoljno skloništa za one koji su zbog ruskih napada ostali bez struje i grijanja.

- Lokalne vlasti, nažalost, nisu dobro reagirale u svim gradovima. Najviše je pritužbi u Kijevu. Normalna opskrba bila je osigurana samo u prostorijama hitnih službi i na glavnom željezničkom kolodvoru, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Struja je vraćena i u nedavno oslobođen grad Herson. No lokalni čelnici diljem Ukrajine pozivaju stanovnike da se pripreme za nove ruske napade.

- Opskrbite se vodom, napunite baterije, dogovorite s rodbinom načine komunikacije ako se prekine mreža, kazao je Vitalij Kim, guverner Mikolajiva.

video thumb

Putin napadima na infrastrukturu izlaže Ukrajince oštroj zimi, a Staljin ih je tridesetih godina prošlog stoljeća pokušao izgladniti. U povodu 90. godišnjice gladomora potporu Ukrajini izrazili su europski čelnici.

- Velika glad koju je namjerno izazvao Staljin, ubila je više od 3 milijuna 300 tisuća ukrajinskih žena, muškaraca i djece. Danas stojimo ujedinjeni s porukom da glad više nikad ne smije biti upotrijebljena kao oružje, kazao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

U Kijevu je u tom kontekstu održan samit o sigurnosti u opskrbi hranom, na kojem je uživo ili putem interneta sudjelovalo više europskih čelnika. Ukrajinski predsjednik pokrenuo je inicijativu kojoj je cilj žito iz Ukrajine dostaviti u najsiromašnije afričke zemlje.

- Ukrajina, kao jedan od jamaca sigurnosti hrane u svijetu, nastavit će davati svoj doprinos unatoč ratu, izazovima i pokušajima neprijatelja da nas uništi. Ispunit ćemo obveze vezane za izvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda na svjetsko tržište, istaknuo je Zelenski.

Sudionicima samita putem videoveze obratili su se glavni tajnik NATO-a, predsjednica Europske komisije pa i hrvatski premijer.

- Uspostavom novih opskrbnih koridora za ukrajinske proizvode pomogli smo Ukrajini da preživi kritično razdoblje na početku ruske invazije i pridonjeli stabiliziranju svjetskih tržišta. Hrvatska je pridonjela tom cilju aktivno sudjelujući transferom ukrajinskog žita kroz svoju luku Rijeka, a spremni smo uključiti i naše druge jadranske luke, kao i Dunavski koridor, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. 

Predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika poručio je da će Rusija platiti za glad u Ukrajini u vrijeme sovjetske ere, ali i za postupke u sadašnjem ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!