Požari i rekordan val vrućine diljem Europe

20.07.2022.

19:07

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Temperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari

Temperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari

Foto: Rachel Le Guillou / REUTERS

Diljem europskih zemalja ruše se temperaturni rekordi i bjesne požari. Vatra je već progutala desetke tisuća hektara, a vatrogasci se i dalje bore s opasnim šumskim požarima u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj.


Gore kuće i automobili, više od šesto stanovnika napustilo domove 

Gotovo petsto vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom u naselju Penteli, sjeveroistočnom predgrađu Atene. Plameni jezici nezaustavljivo gutaju sve pred sobom - gore kuće i automobili. Više od šesto stanovnika moralo je napustiti dom, a evakuirani su i pacijenti i osoblje dviju dječjih bolnica.

- Moja je kuća u plamenu. Vatrogasci su učinili sve što su mogli. Dali smo im ključeve da uđu u kuću, ali vatra se proširila u svim smjerovima, rekla je Eftychia Alvanou, stanovnica Pentelija.

Vatrogascima pomažu kanaderi i helikopteri, ali gašenje otežavaju visoke temperature i jak vjetar.

- Ovo je jedan od najvećih požara s kojim sam se suočio. Riječ je o velikom i nepristupačnom području, punom zapaljivog materijala, a i vjetar je veoma snažan, poručio je pripadnik dobrovoljne vatrogasne postrojbe Fotis Hatzifotis.

"Vatrogasci su spasili moj dom i moje životinje"

Nakon što su rekordne temperature pale za petnaestak stupnjeva, francuski vatrogasci napokon su stavili pod nadzor dva velika požara na jugozapadu zemlje. U regiji Gironde u tjedan dana izgorjelo je više od dvadeset tisuća hektara šume, a evakuirano je gotovo četrdeset tisuća stanovnika.

- Poharano je golemo područje. Riječ je o najmanje dva požara, a svaki od njih zahvaća površinu veću od one koju inače gasimo tijekom cijelog ljeta, naglasio je Eric Pitault, vatrogasna postrojba Girondea.

Vatrogascima su u pomoć pritekli i lokalni stanovnici, nastojeći obraniti svoje domove i posjede.

- Zalili smo teren s obje strane ceste kako se vatra ne bi rasplamsala, rekao je poljoprivrednik Jerome Massignani.

- Vatrogasci rade izvanredan posao. Oni su heroji. Plameni jezici bili su visoki poput stabala bora i došli su dvadeset metara od moje kuće. Vatrogasci su spasili moj dom i moje životinje, kazao je stanovnik Balizaca Ernest

"Zahvalni smo Bogu što smo svi živi i što nitko nije ozlijeđen"

Te sreće nisu bili ovi stanovnici predgrađa istočnog Londona. Njihovi su domovi jučer nestali u plamenu.

- Jutros sam shvatio - nemamo ništa, sve je izgorjelo. Zahvalni smo Bogu što smo svi živi i što nitko nije ozlijeđen, dodao je stanovnik Wenningtona Timothy Stock.

Vatrogasci su cijelu noć nastojali obuzdati požare, koji su buknuli tijekom najtoplijeg dana u britanskoj povijesti, s temperaturama višim od 40 stupnjeva.

Prekinute su brojne željezničke linije jer je vatra oštetila tračnice i nadzemne vodove.

- Jučer su vatrogasci imali najviše posla od Drugoga svjetskog rata. Obično prime oko 350 poziva na dan, kada je gužva oko petsto, a jučer su ih primili više od 2600, naglasio je gradonačelnik Londona Sadiq Qhan

Galerija
Temperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari, Foto:  Julien Trevarin/REUTERS
Temperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari, Foto:  Bob Edme/REUTERSTemperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari, Foto: Benoit Tessier/REUTERSTemperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari, Foto: Benoit Tessier/REUTERSTemperaturni rekordi diljem Europe, posvuda požari, Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Borbe protiv vatrene stihije vode se u Crnoj Gori, ali i u BiH

Talijanski vatrogasci u Toskani se bore sa šumskim požarom koji je prouzročio eksploziju plinskih spremnika. Stotine ljudi su evakuirane. Na sjeveru zemlje požar je prisilio državnog brodograditelja da zatvori tvornicu s tri tisuće radnika. Temperature i dalje rastu - za devet gradova na snazi je najviši stupanj upozorenja.

U Španjolskoj gori u pokrajinama Zamora i Zaragoza. Tridesetak šumskih požara, potpomognutih izrazito visokim temperaturama, na evakuaciju je prisililo tisuće ljudi. Pod nadzor je stavljen požar u Kataloniji, sjeverno od Barcelone, koji je poharao desetke kuća u naselju River Park.

- Smisao stanovanja ovdje bila je šuma, pogled. Ovo je bio prekrasan nacionalni park, poručio je vlasnik kuće uništene u požaru Jordi.

Borba protiv vatrene stihije vodi se i u susjednoj Crnoj Gori. Požar je buknuo blizu Herceg-Novog i proširio se okolnim područjem, a gori i u okolici Podgorice.

Vatrogascima je hitno potrebna veća pomoć iz zraka.

Nezaustavljivo se širi i požar u parku prirode Blidinje u Bosni i Hercegovini, gdje gori gusta borova šuma.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!