Počela isporuka plina njemačko-ruskim plinovodom Sjeverni tok 1

21.07.2022.

Zadnja izmjena 19:18

Autor: Gordan Žvanović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/V.K./HRT/Hina

Krenula isporuka plina

Krenula isporuka plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dan nakon što je Europska komisija predstavila veliki plan štednje plina za zimu, iz ključnog ruskog plinovoda Sjeverni tok počeo je teći plin prema Njemačkoj. Zbog održavanja došlo je do desetodnevnog prekida, a mnogi su strahovali da Moskva neće ponovno pokrenuti opskrbu.

Desetodnevni prekid zbog održavanja smanjio je protok na nulu 11. srpnja, a postojao je i strah da bi Moskva mogla odlučiti ne pokrenuti opskrbu u trenutku kada se Europa već suočava s energetskom krizom.

Glasnogovornik tvrtke Nord Stream AG rekao je kako će trebati neko vrijeme da se dosegnu uobičajene razine transporta plina.

Kazao je da su najnovije količine opskrbe plinom iste kao one najavljene prije održavanja - oko 67 milijuna kubnih metara dnevno - i odgovaraju oko 40 posto maksimalnog kapaciteta opskrbe.

No moguće je da se količine mijenjaju tijekom dana jer je potrebno određeno vrijeme da se protok stabilizira.

Njemačka je, naime, najveći uvoznik ruskog plina u Europi i ne može u kratkom roku pronaći alternativu, a rezerve su tek na 65 posto. 

Ruski energetski div Gazprom značajno je smanjio dotok plina u Njemačku posljednjih tjedana, okrivljujući nepostojanje plinske turbine koja je bila na popravku u Kanadi. Popravljena turbina trebala bi stići u Rusiju do kraja tjedna.

- Gazprom je ispunio, ispunjava i nastavit će ispunjavati svoje obveze. Sve tehničke poteškoće povezane s isporukom prouzočene su restrikcijama koje su europske zemlje same uvele, poput onih koje ne dopuštaju popravak opreme, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Rusi su upozorili da bi još jedna plinska turbina trebala biti poslana na održavanje krajem mjeseca i da bi protok plina mogao biti dodatno smanjen.

- Unatoč objavi da plin ponovno teče danas je jasno da se rat ne vodi samo oružjem protiv Ukrajine, nego hibridno ratovanje kao oružje koristi ovisnost o energiji, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Zapad, pak, dodatnim mjerama nastoji osigurati provođenje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

- Očito je da sankcije, pa ni one najoštrije nigdje u svijetu nikada nisu prisilile zemlje da promijene svoje stavove. To se ne događa ni u našoj zemlji. Ali vidimo da ih Europska unija nastavlja manijakalno provoditi nanoseći štetu svojim interesima i svojim stanovnicima, istaknuo je glasnogovornik Kremlja.

video thumb

Spajanjem na plinovod Baltic pipe Poljska se povezala s norveškim plinskim poljima.

- Zahvaljujući tome Poljska dobiva potpunu neovisnost od opskrbe plinom s istoka, rekao je Tomasz Stepien, predsjednik poljske energetske tvrtke Gaz-System.

No poljski političari, čini se, nisu voljni priskočiti u pomoć Berlinu. Takva pomoć nije potrebna Budimpešti, koja bi mogla osigurati dodatne zalihe plina zahvaljujući dobrim odnosima s Moskvom.

A nakon što se Washington založio za ograničenje cijena nafte kako bi se Moskvi otežalo financiranje vojnih operacija u Ukrajini, Rusija je poručila da neće izvoziti naftu na svjetsko tržište ako njezina cijena bude niža od troškova proizvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!